Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Celý deň bol veselý, až do posledného pohľadu na mobil! Mrazivé svedectvo Heřmánkovej samovraždy
Zdielať na

Celý deň bol veselý, až do posledného pohľadu na mobil! Mrazivé svedectvo Heřmánkovej samovraždy

Archívna reportáž

Správa o tragickom úmrtí herca Karla Heřmánka (†76) veľmi silno rezonuje nielen v susednom Česku, ale aj u nás. Všetkých sa hlboko dotklo, že sa tento skvelý, charizmatický herec rozhodol pre dobrovoľný odchod zo sveta. Na navonok pokojného a usmievavého elegána, ktorý žil v spokojnom manželstve s Hanou Heřmánkovou, s ktorou mali troch synov, by to azda nikto nepovedal. Rodina žiada o súkromie, a tak sa dá v prípade tragédie vychádzať len z faktov a výpovedí očitých svedkov činu.

​Tragická udalosť sa odohrala na strelnici Placy pri Višňovém na Příbramsku. Konateľka strelnice Bohdana Lukešová, svedkyňa smutnej udalosti, sa vyjadrila pre eXtra.cz: "V ten deň vôbec nič nenasvedčovalo tomu, že by chcel spáchať samovraždu. Usmieval sa, bavil sa, pýtal sa. Všetko pôsobilo v poriadku. Keby sme u neho zaznamenali akúkoľvek známku nervozity, stresu alebo niečoho podobne neobvyklého, tak by sme sa mu v streľbe snažili zamedziť. Inštruktor sa mu v samovražde snažil zabrániť, ale nepodarilo sa mu to.

Svedok tejto tragédie potvrdil: "Strelecký inštruktor sa mu v hrozivom čine snažil zabrániť, sám pritom riskoval svoj život, pretože herec zbraňou mieril na svoj spánok, takže mohol trafiť niekoho vo svojom okolí." Ďalší svedok opísal hercovo správanie takto: "Karel Heřmánek sa dlho zahľadel na mobil a potom zničohonič obrátil zbraň proti sebe a zastrelil sa. Bolo to absolútne šokujúce." Upresnil, že sa to malo stať napoludnie, pričom policajti tam následne svedkov udalosti držali až do ôsmej večer.

Lukešová vysvetľovala, že Heřmánek si bol zastrieľať pod vedením inštruktora zážitkovej agentúry. "Nemôže sa stať, že príde na strelnicu, požičia si tam zbraň a potom sa s ňou pohybuje po areáli," rázne odmietla také predstavy. "Zbraň má v držbe inštruktor, dotyčný ju dostane do ruky na pár minút na palebnej čiare a inštruktor je stále vedľa neho. Všetci inštruktori, ktorí sú pri zážitkovom strieľaní, sa na riziko vzniku takej situácie pripravujú. Vedia, že k tomu môže dôjsť. Preto sa správajú profesionálne," zdôraznila Lukešová, ktorá spravuje strelnicu spolu s manželom. Žiaľ, napriek tomu sa tragický čin odohral, boli to sekundy. Inštruktor, ktorý bol pri tom, sa psychicky zrútil a nebol schopný prísť na druhý deň do práce. 

Najčítanejšie