Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V prípade zabitia kameramanky pri nakrúcaní Baldwinovho padol verdikt! BASA natvrdo!
Zdielať na

V prípade zabitia kameramanky pri nakrúcaní Baldwinovho padol verdikt! BASA natvrdo!

Archívna reportáž

Po vyše dvojročných prieťahoch padol prvý verdikt súdu ohľadom nešťastného výstrelu zo zbrane, ktorú držal v ruke herec Alec Baldwin (66) počas nakrúcania filmu Rust. Tá spôsobila smrť kameramanky Halyny Hutchins (†42), ktorá po sebe zanechala manžela a malého syna. Guľka zasiahla aj režiséra filmu a zranila ho. Súd teraz uznal vinnou Hannah Gutierrez Reed (26), zbrojárku filmu, ktorá mala zodpovednosť za zbrane, ich nabíjanie aj odovzdávanie.

​Na 21. októbra 2021 nezabudne zrejme filmová obec nikdy. Počas nakrúcania westernu Rust na obľúbenom mieste hollywoodskych filmárov na ranči pri Santa Fe, spôsobil výstrel zo zbrane, ktorá mala byť len rekvizitou, smrť kameramanky Halyny Hutchins. Otázkou bolo, kto je vinný, ostrá guľka nemala v zbrani čo robiť, bola to iba rekvizita v rukách herca Aleca Baldwina počas nakrúcania scény filmu, kde hral hlavnú rolu. Herca čaká súd v júli, v prípade zbrojárky Hannah Gutierrez Reed sa práve konal a padol verdikt. Súd v Novom Mexiku jej v pondelok vymeral trest na 18 mesiacov väzenia natvrdo, píše Variety.

Na súdnom pojednávaní 6. marca prokurátori tvrdili, že zbrojárka opakovane porušila bezpečnostný protokol a nebola opatrná pri plnení svojich povinností. Jej obhajca tvrdil, že bola obetným baránkom vedenia a členov štábu za ich bezpečnostné zlyhania. Po vypočutí vyše 30 svedkov uznali po troch hodinách zvažovania porotcovia Hannah vinnou z neúmyselného zabitia. Prokurátori požadovali, aby bola odsúdená na maximálny trest odňatia slobody s odvolaním na jej "úplnú neschopnosť prijať zodpovednosť za svoje činy". Jej obhajcovia žiadali o podmienečné prepustenie s argumentom, že ​​nemá žiadnu trestnú minulosť a dobré hodnotenie jej práce z minulosti. Samotná Hannah sa vyjadrila, prosia súd o zhovievavosť: " Keď som vzala prácu pre Rust, bola som mladá a naivná, ale brala som svoju prácu tak vážne, ako som vedela. Napriek tomu, že som nemala dostatok času, zdrojov a personálu, keď išlo do tuhého, robila som, čo som mohla, aby som to zvládla."

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Law & Crime (@lawandcrime)

V konečnom vyhlásení o rozsudku pre Hannah Gutierrez Reed sudkyňa Mary Marlowe Sommer uviedla: "Nepočula som, že by ste prijali zodpovednosť za svoj čin. Povedali ste, že vás to mrzí, ale nie, že vám je ľúto toho, čo ste urobili. Vy jediná ste zmenili bezpečnú zbraň na smrtiacu zbraň. Nebyť vás, bola by pani Hutchins nažive, manžel by mal svoju partnerku a malý chlapec by mal svoju matku." Na odsúdenej Gutierrez Reed bolo vidieť emócie, po vyhlásení rozsudku ju odviedli zo súdnej siene. Plačúcej matke povedala, že to bude v poriadku. Obhajca Jason Bowles povedal, že sa plánujú odvolať. 

Najčítanejšie