Polojasno
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Zomrel známy herec (†56), štyri roky ignoroval signály tela, k lekárovi prišiel príliš neskoro!
Zdielať na

Zomrel známy herec (†56), štyri roky ignoroval signály tela, k lekárovi prišiel príliš neskoro!

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

K hercom, ktorí tento rok navždy opustili divadelné pódiá a filmové plátna, sa pridal, žiaľ, aj britský herec Jake Abraham, ktorý skonal 1. októbra vo veku len 56 rokov. Preslávil sa najmä úlohou vo filme Zbaľ prachy a vypadni!. Iba pred pár mesiacmi zdieľal ľútosť nad tým, že sa nedozvedel o svojej diagnóze rakovina prostaty skôr. Nevenoval totiž varovným signálom dostatočnú pozornosť a za lekárom sa vybral príliš neskoro. 

​Rodák z britského Liverpoolu, herec Jake Abraham, sa naposledy objavil na pódiu v pantomíme Jack a Fazuľa. Necítil sa však už nejakú dobu dobre, a tak sa po dlhom období zdravotných problémov konečne vybral k svojmu praktickému lekárovi. Sám o tom v júli povedal pre Liverpool ECHO. "Pracoval som, ale necítil som sa dobre. necítil som sa sám sebou, nemal som energiu a mal som veľké bolesti. To, čo ma prinútilo ísť k lekárovi a dať si urobiť test na PSA (prostatický špecifický antigén), bolo to, že sa mi objavila krv v moči," vysvetľoval Jake priebeh choroby a priznal, že to už bolo príliš neskoro.

Keď prišli výsledku testu, zostal v šoku. "Máte rakovinu, je mi to veľmi ľúto," oznámil mu strašnú správu lekár s tým, že ju už má roky, možno aj štyri. Hercovi diagnostikovali rakovinu prostaty, ktorá sa neskôr rozšírila do zvyšku tela a vytvorila nádory na chrbtici, bedrách a v močovom mechúre. O svojom smutnom príbehu sa rozhodol hovoriť verejne preto, aby povzbudil ostatných, nech sa dajú vyšetriť, ak sa cítia byť chorí. Rakovina prostaty sa zvyčajne vyvíja pomaly, takže podľa zdravotníkov nemusia byť žiadne známky toho, že by ju niekto mal aj mnoho rokov. Včasné zachytenie ju pritom pomáha držať pod kontrolou a liečiť, preto je dôležitá prevencia a nečakať na symptómy.

Pripomeňte si Jake v scéne z filmu Zbaľ prachy a vypadni:

Jake Abraham sa narodil v roku 1967 v liverpoolskom Toxtethe. Svoju kariéru začal v 80. rokoch minulého storočia v The Everyman Youth Theatre, ktorý sa nazýval aj "kotlom talentov“. Počas štyroch desaťročí strávených na javisku a obrazovke pracoval s najväčšími menami britskej drámy. Jednou z jeho najväčších rolí bol rozhodne Dean v gangsterskej klasike Zbaľ prachy a vypadni!, čo bol režisérsky debut režiséra Guya Ritchieho.

Jake hral aj v amatérskej kapele s kamarátmi:

Keď sa na internete objavili správy o jeho úmrtí, kolegovia, priatelia aj fanúšikovia zaplavili sociálne siete sústrastnými komentármi. Herec a filmár David Morrissey sa vyjadril: "RIP Jake Abraham. Špičkový chalan a úžasný interpret. Odišiel príliš skoro." Pridala sa aj herečka Tina Malone slovami: "Talentovaný, zábavný, milý, skutočná legenda Liverpoolu. RIP, môj miláčik." Svoj smútok podobne prejavili aj mnohé ďalšie britské či svetové celebrity.

Najčítanejšie