Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zomrel český seriálový herec a moderátor, mal len 69 rokov
Zdielať na

Zomrel český seriálový herec a moderátor, mal len 69 rokov

Zdroj: pexels.com

Herecký svet prišiel o ďalšieho člena. Správu o úmrtí herca, dabéra a moderátora Ilju Kreslíka (†69) zverejnili na sociálnych sieťach jeho kolegovia a zároveň priatelia Petr Pánek a Jaromír Ostrý. Televízni diváci si ho môžu pamätať aj z kultového seriálu Návštevníci a mnohých ďalších, ale venoval sa najmä dabingu a nahrávaniu audiokníh. O jeho súkromí sa toho však veľa nevie, ani či zanechal po sebe niekoho blízkeho.

Svoju hereckú kariéru spojil Ilja Kreslík najmä s divadlom a dabingom v moravskej metropole Brne, kde vyštudoval herectvo na JAMU. Dlhodobo účinkoval v tamojšom národnom a tiež mestskom divadle. Mnohí ho poznajú aj ako moderátora, ale predovšetkým je jeho hlas známy z dabingu filmov Psycho, Odstrelovač, Backfire, Bojovníci krvi, Mel, či Stopár. Nahral aj viacero audioknih ako napríklad bestseller Raymonda A. Moodyho Život po živote, či Závislé vzťahy a Zbohom v Rusku.  

K mnohým divadelným rolám mu možno pripísať aj seriálové. Po prvýkrát ho mohli uvidieť televízni diváci v roku 1983, keď sa predviedol v Návštevníkoch. Na svojom konte mal tiež rolu v seriále Detektiv Martin Tomsa, Hříšní lidé města brněnského a v neposlednom rade vo veľmi obľúbených Četnických humoreskách z roku 2003. Účinkoval tiež v televíznych filmoch Otmar čeká spojku (1986), Pátek čas motýlů (1989), Smrt v kruhu (1989) aj Požírač medvědů (1996). S dabingom začal pre rozhlas v deväťdesiatych rokoch a stal sa jeho hlavnou profesionálnou činnosťou.
Ilju Kreslíka môžu divaci poznať zo seriálu Četnické humoresky:

Jeho úmrtie oznámil na Facebooku Petr Pánek: "Zomrel herec, skvelý hlas, kamarát ILJA KRESLÍK." Spomenul si na neho aj jeho ďalší priateľ Jaromír Ostrý: "Ilja Kreslík, herec a moderátor. Bol nejaký čas aj s nami v brnenskom rozhlase. Jeho brat muzikant tiež. Nakreslili dobrú rozhlasovou stopu." Iste na neho spomínajú aj jeho ďalší kolegovia aj známi, ale aj divadelní a televízni diváci.   
Na herca Ilju Kreslíka si spomenuli mnohí kolegovia a priatelia:

Súvisiace články

Najčítanejšie