Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Koniec Hollywoodu?! TOTO sa tam neudialo 60 rokov, život sa zastavil!
Zdielať na

Koniec Hollywoodu?! TOTO sa tam neudialo 60 rokov, život sa zastavil!

Archívna reportáž

Celosvetová kríza spojená s infláciou sa prejavila aj v bašte filmového priemyslu, v Hollywoode. Do filmových spoločností, ktoré tam sídlia a pôsobia, prúdi obrovské množstvo peňazí zo ziskov z ich produkcií, ale scenáristi a herci to nepociťujú v takej miere, ako by si podľa ich mienky zaslúžili. Svoje iste spôsobila aj inflácia, ktorá ale postihla obe strany. Po scenáristoch, ktorí štrajkujú kvôli sporom o platy a pracovné podmienky už vyše dva mesiace, vstúpili do štrajku aj herci. Takéto niečo Hollywood nepamätá vyše šesťdesiat rokov.

To, čo sa očakávalo od hollywoodskych hercov v súvislosti s ich nespokojnosťou s vyjednávaním s filmovými spoločnosťami, sa aj naplnilo. Minulý štvrtok odhlasovali predstavitelia hollywoodských hereckých odborov, že sa pripoja k scenáristom v spoločnému štrajku. Je to prvýkrát od roku 1960. "Asi 160 000 televíznych a filmových hercov začína o polnoci štrajkovať a spúšťa prvú uzávierku naprieč priemyslom v Hollywoode po 63 rokoch," informoval deník The New York Times. Ako uviedla agentúra GP, filmoví a seriáloví herci štrajkujú prvýkrát od roku 1980, keď šli do toho na rozdiel od súčasnosti samostatne, bez scenáristov.

Na tlačovej konferencii oznámil riaditeľ SAG-AFTRA Duncan Crabtree-Ireland, že vedenie odborového zväzu odhlasovalo začiatok protestu niekoľko hodín po tom, čo doterajší kontrakt hercov vypršal a vyjednávania so zástupcami filmových štúdií zlyhali. Rozhodli sa jednomyseľne. "Štrajk je nástrojom poslednej inštancie," vysvetľoval. Hlavná vyjednávačka hercov Fran Drescher, známa zo seriálov Pestúnka Franny či Manžel na nezaplatenie, k tomu rázne pridala: "Požadujeme úctu! Bez nás nemôžete existovať!" V reakcii na to opustili podľa správy BBC premiéru filmu Oppenheimer aj jeho hlavné hviezdy, herci Cillian Murphy a Emily Blunt. 
Štrajk v Hollywoode podporili aj také hviezdy ako Margot Robbie či Matt Damon, ale aj Chris Hemsworth, Jennifer Lawrence, Meryl Streep a ďalší:

Fran Drescher v prehlásení vymenovala všetky dôležité spoločnosti, s ktorými odbory jednali. "Po viac ako štyroch týždňoch vyjednávania zväz producentov AMPTP, ktorý združuje najväčšie štúdiá a platformy, vrátane Amazonu, Applu, Disney, Netflixu, Sony, Paramountu, Warner Bros Discovery a NBCUniversial nie je ochotný ponúknuť férovú dohodu na kľúčových témach, ktoré sú pre nás dôležité," oznámila zásadnú správu. Zaujímavou novinkou je námietka voči umelej inteligencii. Ako scenáristi, tak aj herci sa obávajú, že ich v profesii ohrozujú stále sa vyvíjajúce možnosti umelej inteligencie. To bude však zakrátko veľkou témou všetkých pracovných odvetví na celom svete. Pri poslednom štrajku sa pred rokmi podarilo vyjednať mnohé zásadné body, pričom nebol až taký mohutný ako teraz. Je tu preto nádej, že mocní na vrchu hollywoodskej pyramídy budú musieť povoliť.
Hlavnou vyjednávačkou hollywoodskych umelcov sa stala Fran Drescher:
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Fran Drescher (@officialfrandrescher)

Mnohí ľudia na štrajk nadávajú, v ich očiach iba "milionári štrajkujú za viac miliónov". Sympatický herec Luke Cook ich vyviedol z omylu šokujúcim údajom o jeho smiešnom honorári. Väčšina jeho kolegov musí mať dve zamestnania, aby uživili rodiny:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Luke Cook (@thelukecook)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie