Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Žilková vyrazila dych úprimnosťou! 70 percent platu na opatrovateľky pre deti!
Zdielať na

Žilková vyrazila dych úprimnosťou! 70 percent platu na opatrovateľky pre deti!

Archívna reportáž

Na otvorenie si pozval nový značkový obchod s vecami pre deti v Prahe viaceré celebritné mamičky. Objavila sa tam s dcérkami Miou (5) a Rozárkou aj čerstvo trojnásobná mamička Agáta Hanychová (38) a sprevádzala ju jej mama, herečka Veronika Žilková (61). Deti boli aj hlavnou témou rozhovoru s Veronikou, porodila ich až päť, a veru to nebolo so starostlivosťou o ne celkom jednoduché, ako priznala. Našla však spôsob, ako si to uľahčiť, aj keď ju to stálo nemálo peňazí. V jej stopách ide aj dcéra Agáta.

​Už pred pôrodom si zaobstarala Agáta Hanychová do domu Filipínku, ktorá jej mala pomáhať v domácnosti, aj s deťmi. Po pomerne krátkom čase ju ale prepustila, lebo si nerozumela s jej deťmi, najmä s malou Miou."Filipínska opatrovateľka bol nápad našej Agáty a ja som od začiatku vedela, že tam bude jazyková bariéra. Päťročné dievčatko nedokáže po anglicky povedať, čo ju trápi. Všetko dobre dopadlo, Filipínka je zvyknutá chodiť po rodinách, má už novú rodinu a Agáta si to vyskúšala," komentovala nápad svojej dcéry pre Extra.cz Veronika Žilková. Ona sama ale pritom nemá žiadne námietky voči opatrovateľkám, mala ich aj ona ešte za socializmu, niekedy aj viacero naraz.

 "Porodila som päť detí a jedno obdobie som mala dve opatrovateľky. Mala som aj opatrovateľa, ten sa staral o starších chlapcov. Trúfam si povedať, že 70 % svojho platu som dávala na rôzne pomocníčky. Stálo to za to. Ten čas matky, keď som bola s nimi, som im mohla venovať a nemusela som riešiť vešanie bielizne. Mohli sme ísť na výstavu a na výlety. Opatrovanie nie je zločin, ako hovorí Agáta," prezradila, ako to brala svojho času ona. Vtedy to ale rozhodne nebolo bežné, mamy po materskej sa museli obracať, aby zvládali svoju prácu a starostlivosť o deti aj domácnosť. Pomocnice sa považovali za buržoázny prežitok, ale bohatšie rodiny si ich neoficiálne zaobstarávali. 

Aj skúsená mama Veronika sa osvedčila ako starostlivá babička a výpomoc pre dcéru Agátu:

Žilková bola ale nútená mať opatrovateľky kvôli svojmu povolaniu a ich služby si nemôže vynachváliť. "V hereckej brandži to bolo vždy bežné. Niektorí kolegovia dávali svoje deti do týždenných jasiel, nejeden kolega vyrastal v detskom domove. Myslím, že je lepšie mať opatrovateľku a hrať v divadle, môžete mať voľno cez deň a môžete byť s deťmi," zdôvodňovala svoju voľbu, aj keď jej potom z platu veľa nezostávalo. 

Agáta sa nedávno stala už trojnásobnou mamou a neraz potrebuje pomocnú ruku, filipínska opatrovateľka sa však u nej dlho neohriala: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Agata Hanychova (@agatahanychova)

"Keď chodíte do tej práce ako do divadla, tak je to veľká odmena a zároveň koníček. Keď chcete mať veľa detí a k tomu prácu, ktorú máte rád, tak už iné peniaze jednoducho nepotrebujete. Pokryjete to nejako a potom vás čaká krásny život s deťmi a s peknou prácou," vysvetľovala herečka svoje pohnútky s pocitom zadosťučinenia. Na pomocníčkach skutočne nie je zlé a obvykle je to na prospech všetkých strán. Len v našich končinách, kde sa má podľa predstáv mnohých žena ideálne strhať, zatiaľ pozerajú mnohí na túto výpomoc cez prsty. Snáď ale raz príde aj racionálnejšia generácia.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie