Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Mesiac po pohrebe prelomila Jakubiskova manželka mlčanie! TOTO sú Deanine slová!
Zdielať na

Mesiac po pohrebe prelomila Jakubiskova manželka mlčanie! TOTO sú Deanine slová!

Archívna reportáž

Jakubiska označovali ako Fellini východu

Je to už mesiac odvtedy, čo sa konala posledná rozlúčka s výnimočnou osobnosťou československého filmu, režisérom Jurajom Jakubiskom (†84) v katedrále svätého Víta na pražských Hradčanoch. Toto historicky významné miesto mu na jeho poslednej ceste náležalo nepochybne právom. Veľkoleposť a genius loci miesta s najväčšou a najvýznamnejšou českou katedrálou, ktorá je dominantou Pražského hradu, bolo nádhernou kulisou podobnou tým, ktoré Jakubisko tak veľmi obľuboval vo svojich veľkofilmoch a malo to byť aj jeho želanie. Vdova Deana Horváthová (65) jeho odchod niesla veľmi ťažko. Trvalo mesiac, kým našla silu sa vyjadriť.

​Na začiatku ďakovného listu, ktorý si môžete celý pozrieť TU, napísala Deana Jakubisková štyri silné slová: Čas plynie, bolesť zostáva... Nasledovalo vyznanie zosnulému manželovi, spomenula ako miloval rodinu, svoju vlasť a národ, aj to, aký im bol verný. "Na svet sa díval s pochopením a svojím typickým láskavým humorom. Miloval človeka. ... V jeho všeobjímajúcej náruči sme sa stali súčasťou jeho práce, života a snov. Svoje predstavy a pocity s nami zdieľal cez svoje filmy, obrazy aj slovom. Kráčali sme s ním a zdieľali jeho vízie," s láskou vyzdvihla milovaného majstra.

Menovite sa poďakovala arcibiskupovi Dominikovi Dukovi, ktorý zádušnú omšu za jej manžela celebroval a "vyprevádzal milovaného Juraja do sveta nekonečnej lásky, do večnosti." Vdova taktiež vyjadrila vďaku bývalému prezidentovi Českej republiky Václavovi Klausovi (81, ktorý vystúpil na poslednej rozlúčke s obsiahlym prejavom, lebo Jakubiska považoval za svojho priateľa. Mali si byť blízki v mnohých názoroch a ich vzťah by sa dal nazvať aj rodinným.

Na poslednej rozlúčke sa zúčastnili mnohé známe tváre:

​Nezabudla poďakovať aj ostatným, ktorí stáli pri rodine Jakubiskovcov: "Všetkým, ktorí sa starali o jeho zdravie, vo viere stáli po jeho boku a boli mu oporou." Deana veľmi ocenila, že od mnohých cítila veľkú podporu v jej bolesti nad stratou životného partnera. "Ďakujem za útechu, láskavé slová, pomoc a ponuku pevnej paže...," uviedla v liste s vďakou.

​Na záver sa vdova poďakovala za "život s ním", pričom spomenula Jakubiskovu "múdrosť, ktorou nás obdaril a lásku, ktorou nás zahŕňal." Pod svoje slová v liste sa Deana podpísala aj v mene detí, vnukov a smútiacej rodiny. Ich všetkých, ale aj mnohých priateľov a obdivovateľov majstrovského diala Juraja Jakubiska jeho smrť hlboko zasiahla. "Áno, mysleli sme si, a verili sme, že Jurajko je nesmrteľný ako jeho filmy," vyjadrila to dojímavo v poslednom liste na pamiatku zosnulého Jakubiskova oddaná partnerka.

Pre ženu

Najčítanejšie