Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ďalší skvelý herec odišiel na večnosť! V TEJTO úlohe ho zbožňovali všetci!
Zdielať na

Ďalší skvelý herec odišiel na večnosť! V TEJTO úlohe ho zbožňovali všetci!

Archívne video

Pripomeňte si niektoré skvelé scény z úspešnej série Policajná akadémia

Od začiatku roka nebol snáď ani jeden týždeň bez toho, aby sa neobjavila správa o úmrtí známeho umelca v zahraničí či doma. Najnovšie to potvrdila správa o skone herca Georgea R. Robertsona, ktorý skonal v požehnanom veku 89 rokov. Bol hviezdou slávnej Policajnej akadémie, v ktorej si zahral náčelníka Hursta. Mal aj vrelý vzťah k deťom, venoval sa preto detským charitatívnym organizáciám ako veľvyslanec UNICEF.

​V populárnom seriáli Policajná akadémia, ktorý sa začal nakrúcať od roku 1984, si zahral v jeho šiestich pokračovaniach, v poslednej časti s názvom Misia do Moskvy svoju rolu v roku 1994 však už hrať odmietol. O rok neskôr si ale zahral vo filme Hirošima admirála Leahyho a neskôr v roku 2003 zas senátora Fulbrighta vo filme The Pentagon Papers. V roku 2006 stvárnil Dicka Cheneyho v kontroverznom dvojdielnom filme televízie ABC The Path to 9/11 a napokon sa objavil v roku 2017 vo filme Still Mine. Robertson účinkoval aj v troch filmoch, ktoré boli nominované na Oscara za najlepší film - Airport (1970), Norma Rae (1979) a JFK (1991). Jeho úspešná herecká kariéra trvala dlhých 60 rokov.

George R. Robertson sa narodil 20. apríla v roku 1933 v Bramptone v Ontáriu v Kanade. Ako herec začal účinkovať v menších rolách vo viacerých filmoch v 60. a 70. rokoch  minulého storočia. Úspech prišiel až s rolou náčelníka Hursta v Policajnej akadémii, s ktorou začal v roku 1984 a pokračoval desať rokov až do roku 1994. V roku 1993 získal cenu Margaret Collierovej za mimoriadny prínos herectvu a v roku 2004 mu bola udelená cena Gemini ako humanitárnemu pracovníkovi roka za veľký vplyv, ktorý mal na deti na celom svete a doma v Kanade. Pri jeho stretnutiach s deťmi sa často obliekal do uniformy náčelníka Hursta. Raz sa dokonca podujal na pešiu túru po juhozápadnom Francúzsku, aby získal peniaze pre sirotinec v Chiang Mai v Thajsku.

Pozrite si známu scénku z Policajnej akadémie z hercom Georgeom R. Robertsonom alias kapitánom Henry Hurstom: 

V mladosti vynikal Robertson aj v hokeji a vo futbale, neskôr sa stalo jeho veľkou láskou maľovanie a písanie. V roku 1959 získal titul MBA na Kolumbijskej univerzite, kde sa zoznámil aj s jeho budúcou manželkou Adele Marie Probst, s ktorou žil 61 rokov. Zostali po ňom dve dcéry, Sarah Robertson a Ella Robertson, dve vlastné vnúčatá Julia a William a tri nevlastné vnúčatá Ariel, Gabe, Maddie a Josh. O jeho súkromí sa toho veľa nevie, na sklonku života žil v kanadskom Toronte, kde aj poslednýkrát 29. januára tohto roku vydýchol, ako oznámila jeho rodina.

Na obľúbeného herca si spomenuli aj fanúšikovia na sociálnych sieťach: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa _ciakthemovie_ (@_ciakthemovie_)

Súvisiace články

Najčítanejšie