Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bohdalová je na tom zle a vyhliadky nie sú optimistické! Bude to už len horšie..!
Zdielať na

Bohdalová je na tom zle a vyhliadky nie sú optimistické! Bude to už len horšie..!

Archívna reportáž

Ešte donedávna sa zdalo, že legendárna herečka Jiřina Bohdalová (91) je nezmar a len tak ju niečo neskolí. Svoju deväťdesiatku oslavovala snáď celý rok, pričom s elánom rozdávala plnými priehrštiami humor a dobrú náladu. Vlani v decembri bolo preto veľkým prekvapením, keď sa kvôli zdravotnému stavu herečky začali rušiť predstavenia. Nedávno ohlásila, že ruší všetky svoje vystúpenia aj na celú nadchádzajú sezónu. Najnovšie je ďalšou jóbovkou, že jej zdravotný problém nie je na krátko.

​Všetci priaznivci Jiřiny Bohdalovej sú zaiste zarmútení, že ju neuvidia hrať minimálne niekoľko mesiacov. "Lekári mi odporučili venovať zbytok tohtoročnej sezóny dôkladnej rekonvalescencii," uviedla pred časom sama herečka pre Blesk. Žiaľ, podľa najnovších zvestí je možné, že si už nezahrá nikdy. "Opäť ju hospitalizovali, bolo to prísne tajné, aby sa to nedozvedeli médiá," citovali v Sedmičke dobre informovaný zdroj. Do nemocnice za mamou pravidelne chodila jej dcéra Simona Stašová, ktorá tam aj nocovala.

Stašová nesie stav svojej slávnej mamy veľmi ťažko. "Veľakrát plakala. S jej mamičkou je to naozaj zlé," prezradil nemenovaný zdroj. "Jiřina má veľmi vážne choré pľúca. Je na dýchacom prístroji, lekári ju prepustili domov s tým, že, bohužiaľ, už to bude len horšie," šokuje skutočne veľmi vážne znejúcimi slovami. O tejto chorobe s možnými fatálnymi následkami ale sama Bohdalová vlani v decembri pomlčala a za dôvod jej problémov uviedla niečo iné.

Jiřinka ani vo svojom vysokom veku nestrácala humor a dôvtip:

​Už vlani v januári ale trpela bolesťou kvôli prasknutému stavcu. Po menšej autonehode v decembri ho opäť riadne pocítila. "Bolestivo som si pohla s chrbticou. Zrazu akoby mnou prešiel nôž," opísala Jiřina svoje pocity a bolesti chrbtice jej neutíchali vraj ani po užívaní liekov. Musela byť preto hospitalizovaná, ale krátko pred vianočnými sviatkami ju prepustili do domácej starostlivosti. Trúfla si dokonca ešte aj vystúpiť na vianočnom večierku divadla Broadway. Nedalo sa ale pritom nevšimnúť, že má problémy s dýchaním. Na prelome rokov sa mal jej stav prudko zhoršiť.

​Ikonická česká herečka má problémy s pľúcami už ale roky. Zrejme jej k tomu "dopomohlo" vášnivé fajčenie cigariet, ktorého sa jej ale podarilo už dávnejšie zbaviť. "Zdravie je to najcennejšie, čo máme," uvedomila si Jiřina, keď začala pociťovať typické príznaky emfyzému pľúc, ako je dýchavičnosť, ktorá sa spočiatku prejavuje len pri námahe. S postupom času a zhoršovaním ochorenia sa objavuje už aj pri menšej námahe, až je vnímaná aj pri bežných činnostiach. Bohdalovej priťažili iste aj jej minuloročné časté virózy, no na druhej strane, byť v 91 rokoch bez zdravotných problémov je už skôr nevídané, ostáva len veriť, že to Jiřinka zvládne a ešte nepovedala posledné slovo.

Najčítanejšie