Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Je to také zlé?! Krampol hovorí otvorene o smrti, má už jasnú predstavu!
Zdielať na

Je to také zlé?! Krampol hovorí otvorene o smrti, má už jasnú predstavu!

Archívna reportáž

Populárny herec a zabávač Jiří Krampol (85) nie je už dávno žiaden mladík, ale na svoj vek vyzerá celkom čiperne a stále sa rád obklopuje peknými ženami. Dlhé roky však má problém s prieduškami, k čomu sa pridali aj problémy so srdcom aj s nohami. Žije vo svojom byte v centre Prahy sám, o stravu aj poriadok sa mu zväčša postará jláskavý sused. Na náklady na bývanie si však musí stále privyrábať predstaveniami. Tento rok nakrúcal aj dokument o svojom živote s názvom Život je sranda. V skutočnosti tomu tak vždy nebolo, veľké starosti mal so svojou manželkou Hankou (†59), ktorá zomrela pred vyše dvomi rokmi, v auguste 2020.

​Na svoj skon sa už v hlave zjavne pripravuje aj Krampol, ktorý bol iba nedávno prepustený z nemocnice, kde ho liečili na zápal priedušiek. Aj takto pred rokom bol v nemocnici s prieduškami, ku ktorým sa pridal vážny problém so srdcom a mal naozaj namále, keď jeho život visel len na vlásku a museli mu voperovať kardiostimulátor. "Nebudete mi to veriť, ale odkedy ma pustili z nemocnice, vrátil sa mi zrak, lepšie vidím a počujem, a hlavne mám o kúsok rýchlejšie reakcie. Aj chôdza sa mi zlepšila. Po tom, čo mi 'vymenili motor' a urobili generálku, sa cítim výborne," pochválil sa neskôr Krampol so zjavne pozitívnym nastavením. Zabrať mu však dali okrem vlaňajších častých problémov so zdravím predtým aj posledné roky života jeho nešťastnej, predčasne zosnulej manželky Hanky.

"Všetko napätie, ktoré som prežíval s Haničkou, zo mňa spadlo. Bol som odrovnaný a nevedel som, či sa z toho všetkého ešte spamätám. Spomínam si na ňu len v dobrom, ale ku koncu toho bolo už príliš," vracia sa v spomienkach k Hanke. "Nikto si nedokáže predstaviť, aké ťažké to bolo. A najhoršie sú rady, čo som mal urobiť inak... To nikto nepochopí," mieni vdovec. Keď sa v roku 1993 zosobášili, mal 55 rokov a ona len 32. "Myslel som, že sa o mňa postará, keď budem starý a chorý, a pritom to bolo naopak," konštatoval smutný fakt. Vianoce chce stráviť v spoločnosti priateľov. "Nechcem sedieť sám doma a dojímať sa. To nemám rád," dodal na vysvetlenie. Zaspomínal si aj na svoj niekdajší pobyt na Floride.

Večne optimistického Jirku smrť manželky Hanky v roku 2020 zlomila, krátko na to sa sám začal pasovať so zdravotnými problémami:

​No prekvapil najmä rečami o vlastnej smrti, ako by si ju predstavoval. "Mne sa strašne páčilo, keď sme boli so Šimkom v Amerike, kde sme sa šli pozrieť do jedného domova dôchodcov. Dedkovia a babky v bielom, spieva Sinatra, je sranda, dedkovia chodia s tenisovými raketami alebo golfovými palicami, popíjajú červené víno, potom sa napijú a ako sa zaklonia, klepne ich pepka. To je dôstojná smrť," zasníval sa trochu morbídnym spôsobom zabávač obľubujúci aj čierny humor. Za svoj život stihol nakrútiť viac ako 150 filmov a televíznych seriálov. Nezabudnuteľné bolo jeho účinkovanie v programe Nikto nie je dokonalý, ktorý sa v rôznych podobách nakrúcal takmer 15 rokov a vzniklo viac ako jeho 500 epizód. O tom aj o inom zo života a svojej kariéry porozprával vo filmovom dokumente Život je sranda. Snáď má toho ešte dosť aj pred sebou.

Jirka Krampol trávi rád čas v spoločnosti, zaháňa tak chmúrne myšlienky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie