Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čierny deň pre českú kinematografiu. Zomrela režisérka, s ktorou všetkých bavil svet
Zdielať na

Čierny deň pre českú kinematografiu. Zomrela režisérka, s ktorou všetkých bavil svet

Archívne video

Chronický známu pieseň z komédie si struhli aj Skrúcaný a Kandráč

Česká kinematografia zažíva čierny deň. Vo veku 81 rokov zomrela najúspešnejšia česká režisérka, pod ktorej taktovkou vznikli mnohé z najlepších československých komédií, na čele s "komédiou storočia" - S tebou mně baví svět.

​Vo veku 81 rokov dnes zomrela filmová scenáristka a režisérka Mária Poledňáková. ČTK to s odvolaním sa na rodinu oznámil filmový producent Ján Bradáč. Režisérka podľa neho odišla v pokoji, uprostred rodinného kruhu. Informácie o mieste, čase a spôsobe rozlúčky s Máriou Poledňákovou budú včas zverejnené, doplnil Bradáč.

Poledňáková bola režisérkou detských a rodinných filmov, ku ktorým si väčšinou písala tiež scenáre. Na prelome 70. a 80. rokov nakrútila niekoľko komédií, ktoré sú u divákov obľúbené dodnes, najmä televízne filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny s detským hercom Tomášom Holým. Film S tebou mně baví svět z roku 1982 bol na základe diváckej ankety vyhlásený za najlepšiu českú komédiu 20. storočia.

Pokusom o návrat po niekoľkoročnej pauze bolo práve voľné pokračovanie série o "polepšovniach" tretím filmom Jak se krotí krokodýli (2006). Oveľa lepšie ale dopadli u kritiky aj divákov komédie Líbáš jako bůh (2009), za ktorý dostala aj Českého leva, a o tri roky neskôr pribudol film Líbáš jako ďábel, ktorý sa stal divácky najúspešnejším českým filmom. V roku 2013 vydala Poledňáková autobiografickú knihu S kým mě bavil svět.

Poledňáková nakrútila mnoho skvelých komédií, ale túto ovládajú pomaly naspamäť azda všetci:

Správu o skone je zatiaľ bez bližších detailov o príčine úmrtia, rozšíril o profil tejto mimoriadne úspešnej režisérky. Pred šiestimi rokmi utrpela mozgovú príhodu, z ktorej sa postupne zotavovala. Zasiahnutá bola pravá hemisféra, len čiastočne funkčnú preto mala ľavú stranu tela, dokonca ju to na čas pripútalo na invalidný vozík, ako sa pred pár rokmi posťažovala. Staral sa o ňu syn, no ostatné dva roky už vôbec neopúšťala svoju vilu.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie