Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Česká herečka prosí o pomoc! Napadli ju pitbuly, trvalé následky zmenili jej život!
Zdielať na

Česká herečka prosí o pomoc! Napadli ju pitbuly, trvalé následky zmenili jej život!

Zdroj: Instagram/EJ

Pre herečku Evu Jeníčkovú (58) bolo rozhodnutie odísť do USA po jej rozchode s režisérom Viktorom Tausom (48) osudné. Sympatická "Vendulka utešiteľka" z pomaly kultových filmov Ako básnici... žije vo Venice, peknom mestečku pri oceáne kúsok od Los Angeles. Už štyri roky však jej život nie je ani náhodou dokonalý. Stačila na to jediná prechádzka v nesprávny čas na nesprávnom mieste.

V osudný deň, 18. februára 2018, sa vybrala ako obvykle vyvenčiť svojho psa na neďaleké ihrisko, keď ju niekto napadol odzadu. Boli to rovno dva pitbully. Majitelia ich zrejme nechali voľne behať a radšej po ich útoku zo strachu pred problémami utiekli a Evu nechali bez pomoci.​ S trápením, ktoré potom pre Evu Jeníčkovú nastalo, sa zverila na stránke charitatívnej organizácie gofundme.com. Potrebuje finančnú pomoc, lebo liečenie ju po úraze spôsobenom pitbullmi stálo už majland a je bez finančných prostriedkov. 

Ako herečka a tanečnica sa nemohla uplatniť v stave, v akom sa nachádzala. Svoj desivý príbeh opísala útoku známeho bojového psieho plemena. "Jeden mi prišpendlil ľavú nohu, druhý ma vystrelil do vzduchu, kde som sa otočila a dopadla na pravý bok s ľavou nohou zloženou pod pravou," opísala príšerné chvíle nešťastná Eva. Potom už iba bezradne ležala a márne čakala na pomoc majiteľov psov, ktorí radšej utiekli. Musela zaťať zuby a v šoku sama s plačom a bolesťami odkrívala domov.

Eva si zahrala v komédií o českých básnikoch úlohu Vendulky utěšitelky: 

Aj keď nejakú dobu ešte krívala, dokázala chodiť, a tak sa neobrátila na žiadneho lekára, ktorý by ju vyšetril a mohol poskytnúť pomoc. V USA je to veľmi drahá záležitosť, ak nemá človek dobré zdravotné poistenie. Po mesiaci sa však bolesť začala stupňovať, ale ani to ju hneď neprinútilo návštíviť zdravotnícke zariadenie. Nakoniec sa tomu už ale vyhnúť predsa len nemohla. Ukázalo sa, že zranenie zanedbala a následky sú kruté. Dva roky ju lekári posielali na všemožné vyšetrenia, ale na nič konkrétne neprišli. Rozhodli sa, že by jej mali vymeniť bedrový kĺb. "Bol to hrozný pocit, pretože som nechápala, prečo by to bolo naraz tak potrebné... Ale hlavne som cítila, že sa mýlili," spomína Jeníčková a mala pravdu.

Zranenia po útoku pittbullov sa ukázali vážnejšie, ako si Eva myslela. teraz je odkázaná na finančnú zbierku, ktorá pokryje náročnú rehabilitáciu a liečbu:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Eva Jenickova (@evickafinky)

Operáciu odmietla a ešte dlhú dobu len rehabilitovala, pokým nenatrafila na lekára, ktorý konečne určil správnu diagnózu. "Mala som štyri úplne natrhnuté svaly v pravom bedre. Stredný sval zadku, ktorý je hlavným nositeľom telesnej hmotnosti, bol úplne odtrhnutý, stenčil sa a chirurg musel použiť darcovskú šľachu na jeho opätovné pripojenie. Utrhli sa mi všetky tri hamstringy v zadnej časti nohy, boli spojené doslova len malou nitkou so spodnou časťou panvy, " vysvetlila herečka. Vďaka jeho pomoci je to už lepšie a s hrôzou si od neho vypočula, že keby si dala vymeniť kĺb, bola by odkázaná na vozíček. No aby mohla pokračovať ďalej v rehabilitácii, potrebuje 50 000 dolárov, ktoré nemá a prosí o ne preto prostredníctvom zbierky ľudí. Snáď sa jej ich podarí získať, by mohla odložiť barle a mala opäť šancu na prácu.

Súvisiace články

Najčítanejšie