Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Totálny antitalent? Dyk sa naučil celý scenár v taliančine, no nenalepilo sa na neho NIČ!
Zdielať na

Totálny antitalent? Dyk sa naučil celý scenár v taliančine, no nenalepilo sa na neho NIČ!

Archívna reportáž

Na televíznu premiéru českého historického filmu Il Boemo, inšpirovaného skutočným príbehom dnes už zabudnutého českého operného skladateľa z 18. storočia Josefa Myslivečka, si budú musieť diváci počkať až do konca októbra. Myšlienka realizovať film sa v hlave scenáristu a režiséra Petra Václava rodila dvanásť rokov. Hlavnú postavu si v ňom zahral obľúbený český herec a spevák Vojtěch Dyk (37). Na tlačovej konferencii k tomuto filmu porozprával o viacerých zaujímavostiach okolo jeho prípravy aj jeho nakrúcania.

​Dykovi sa veľmi páčilo najmä to, že sa mnohé scény nakrúcali v Taliansku, v autentickom prostredí, v ktorom sa počas života pohyboval Mysliveček. "Kamkoľvek tam postavíte kameru, tak je to krásne. U nás sa o všetky pamiatky staráme, zatiaľ čo tam ich celkom nechávajú žiť vlastným životom a občas niečo prihodia, ale zostáva tam stále punc starobylosti a ošumelosti, takže som bol úplne vo svojom živle a musím povedať, že som mal aj duchovné zážitky," rozplýval sa Dyk pre Super.cz a dodal, že vďaka filmu mali možnosť prejsť sa aj počas pandémie prázdnymi Benátkami na gondole.

Il Boemo rozpráva príbeh odvážneho a ambiciózneho mlynára z Prahy, ktorý sa chcel stať slávnym skladateľom v Taliansku, vtedajšej hudobnej veľmoci. Jeho tvorbu a slobodný prístup k životu obdivoval aj mladý W. A. Mozart.

Je zaujímavé, že v tomto historickom filme si Dyk zahral iba jednu scénu v češtine. "Až keď som prijal úlohu, uvedomil som si, že sa budem musieť naučiť celý scenár v taliančine. Keď som začal študovať túto úlohu, snažil som sa jej porozumieť, ale čoskoro som si uvedomil, že som veľmi pomalý a že budem musieť zvoliť iný prístup. Takže som sa všetko naučil naspamäť," priznal sa manžel charizmatickej herečky Táni Vilhelmovej (44). Počas nakrúcania sa vraj s miestnymi obyvateľmi veľmi nerozprával, taliančinu si napriek desiatkam strán scenáru nedokázal osvojiť ani trošku. "V Taliansku som sa snažil povedať všetky tri slová, ktoré som vedel už predtým," vtipne poznamenal zrejme antitalent na jazyky, ale inak naopak talentovaný herec a spevák.

Vojta si súkromie veľmi stráži, radšej sa prezentuje prácou:

S taliančinou to ale predsa len nevzdáva. "Rok, keď som sa prípravoval na na túto úlohu, bol dosť intenzívny. Snažil som sa naučiť taliančinu, ale zistil som, že film bude o niečo náročnejší, a tak som sa začal učiť skôr scenár, pretože som potreboval poznať správne intonácie a motivácie. Ale dal som si predsavzatie, že budem pokračovať v taliančine, pretože je to krásny jazyk," zveril sa s tým, že zatiaľ ale nemá veľa času na učenie sa tohto krásneho jazyka. Na to by iste potreboval aj stráviť nejaký čas v Taliansku, kde by bol motivovaný rozprávať sa s miestnymi obyvateľmi, ktorí by mu iste s ich rečou radi pomohli.

Súvisiace články

Najčítanejšie