Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Už je s Libuškou! Zomrel najslávnejší "vrchný", Josef Abrhám
Zdielať na

Už je s Libuškou! Zomrel najslávnejší "vrchný", Josef Abrhám

Archívna reportáž

Vo veku 82 rokov zomrel nezabudnuteľný český herec Josef Abrhám. Exceloval v množstve divadelných predstavení a vo filmových úlohách v takých kultových komédiách, ako Vrchní, prchni, Marečku, podejte mi pero či Jára Cimrman, ležící spíci, no za jednu z najvýraznejších úloh možno považovať aj seriálovú postavu doktora Blažeja z Nemocnice na okraji mesta. Viac ako 40 rokov bol manželom herečky Libušky Šafránkovej.

​Správu o skone legendy priniesol český Blesk. Svoju milovanú manželku, slávnu Popolušku, prežil o 11 mesiacov. Zomrela v júni 2021 vo veku 69 rokov a už na jej pohrebe bolo zrejmé, že ani Abrhám na to zdravotne nie je najlepšie.

Abrhám mal choré srdce a kvôli iným neduhom bol pripútaný v poslednej dobe na invalidný vozíček. Bola to práve Libuška Šafránková, ktorá sa o neho roky pred jej skonom starala a niet divu, že jej smrť chorého herca zlomila aj psychicky.

Pripomeňte si pár Abrhám - Šafránková vo filme Všichni moji blízcí:

V pamäti divákov ale navždy zostane aj šarmantný fanfarón, ktorý zlomil nejedno ženské srdce, no aj sám mal ešte pred Šafránkovou povesť zvodcu. S Libuškou sa vzali v roku 1976, mali syna Josefa, ktorý z nich spravil štvornásobných starých rodičov.

Zlínsky rodák po štúdiu na DAMU strávil tri sezóny na vinohradskej scéne, ale svoje domovské javisko našiel až v pražskom Činohernom klube, kde zažil najslávnejšiu éru. Odišiel odtiaľ až v roku 1992 a po krátkej epizóde v Národnom divadle sa stáleho angažmánu vzdal, uvádza iDNES.

Pred filmovú kameru vstupoval s generáciou českej novej vlny. Objavil sa už v študentskom filme Strop (1961) Věry Chytilovej, v Čiernom Petrovi (1963) Miloša Formana, Kriku (1963) Jaromila Jireša alebo dráme Každý deň odvahu (1964) Evalda Schorma. Zahral si aj v tituloch ako Transport z raja (1962), Veľká cesta (1962) alebo Človek proti skaze (1989), kde stvárnil Karla Čapka. Abrhám si úlohy starostlivo vyberal a mnohé odmietol, no i napriek tomu ich stvárnil asi dve stovky, ak sa započítajú i tie televízne. 

V posledných rokoch prijímal najmä úlohy po boku svojej manželky Libuše Šafránkovej, napríklad v romantickej komédii Dočkáme sa Ježiška? (2013) alebo rozprávke Kúzla kráľov (2008). Obaja účinkovali aj v dokumentoch, ktoré nakrúcal ich syn Josef Abrhám mladší, vrátane osobných portrétov pre cyklus Neobyčejné životy. V roku 2020 mu udelili Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v činohre, bol aj držiteľom Českého leva.

Josef Abrhám bol jedným z najpopulárnejších filmových a divadelných hercov posledných dekád. Naposledy sa postavil pred kameru v roku 2016 vo filmoch Anděl Páně 2 a v známej sérii Jak básníci čekají na zázrak. Mal 82 rokov. Naposledy vydýchol v pondelok večer. Niet pochýb, že podobne, ako v prípade jeho manželky, aj jeho pohreb bude "národnou" udalosťou a s charizmatickou legendou sa prídu rozlúčiť stovky, či tisíce jeho priaznivcov.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie