Polojasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na Ukrajine zomierajú vo vojne aj umelci! Zraneniam podľahli už tri veľké hviezdy!
Zdielať na

Na Ukrajine zomierajú vo vojne aj umelci! Zraneniam podľahli už tri veľké hviezdy!

Archívna reportáž

Vojna nepozná hviezdy. Do bojov na Ukrajine sa museli zapojiť aj miestne hviezdy a žiaľ, tri z nich už prišli o život. Ako prvý podľahol zraneniam pri bombardovaní mesta Irpin herec a moderátor Pasha Lee († 33). Vo štvrtok zomrela v Kyjeve po zásahu obytnej budovy uznávaná herečka Oksana Švecová († 67). O život takmer tri týždne bojoval svetovo uznávaný baletný majester Arťom Dacišin, žiaľ, zraneniam napokon podľahol.

Skon uznávanej herečky Oksany Švecovej bol pre všetkých šokom. Ostala v Kyjeve veriac, že obytné štvrte budú ušetrené útokov, žiaľ, to sa nedeje. Herečka sa preslávila v prvom rade na divadelných doskách, v roku 1996 dostala titul národnej umelkyne. Zažiarila ale aj vo viacerých filmoch.

Herec a moderátor Pasha Lee sa ešte v počas prvých dní konfliktu rozhodol ísť pomáhať ľuďom pri evakuácii, keď ho, žiaľ, zasiahli ruskí ostreľovači. V piatok boj o život prehrala  popredná ukrajinská baletná hviezda. Arťom Dacišin zomrel tri týždne po tom, čo ho zasiahli výstrely ruských útočníkov. 

Pasha Lee bol odhodlaný brániť svoju vlasť:

Baletný majster, primoballerino, čo je ekvivalent ženskej primabaleríny, stvárnil hlavné úlohy v Labuťom jazere, Luskáčikovi, Spiacej krásavici a Rómeovi a Júlii, zomrel vo veku 43 rokov. V nemocnici bojoval o život takmer tri týždne. Medzinárodne uznávanú hviezdu, národného umelca Ukrajiny, zranili v hlavnom meste Kyjev dva dni po začiatku ruskej invázie. "Dvadsiateho šiesteho februára naňho strieľala ruská armáda," povedala priateľka Taťjana Boroviková. Pohreb sa konal v piatok v Kyjeve, údajne smrť tanečníka spôsobila pobúrenie aj v Moskve, kde sa balet považuje priam za národné umenie. Jeho smrť vyvolala hnev jedného z najväčších moskovských baletných mien, choreografa Alexeja Ratmanského, bývalého umeleckého šéfa Veľkého baletu.

Súvisiace články

Najčítanejšie