Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
A je to tu! Na Baldwina podal kolega žalobu za smrť kameramanky!
Zdielať na

A je to tu! Na Baldwina podal kolega žalobu za smrť kameramanky!

Archívna reportáž

Od tragického momentu, keď Alec Baldwin (63) nechtiac pri výkone svojho povolania zastrelil kameramanku Halynu Hutchins (†42), uplynuli už vyše tri týždne, plné smútku a prekvapivých zistení. Najväčšia rana to bola, pochopiteľne, pre manžela zastrelenej kameramanky a najmä jej syna (9), ktorý načas prestal komunikovať. Ťažké chvíle prežíva ale aj samotný strelec, na toho a mladú neskúsenú zbrojárku Hannah Gutierrez-Reed (24) sa ukazuje prstom najviac. Oboch najnovšie zažaloval Serge Svetnoy, kreatívny technik a osvetľovač, ktorý držal po streľbe v náručí zomierajúcu kameramanku.

Počas nakrúcanie nízkorozpočtového westernu Rust na ranči neďaleko Santa Fé došlo v rámci jednej filmovej skúšobnej scénky k streľbe, ktorá bola súčasťou scenára. Hercovi Alecovi Baldwinu na tento záber podal zbraň asistent réžie Dave Hals, ktorý sa zas spoliehal, že zbrojárka Hannah Gutierrez-Reed ju položila na servisný stolík skontrolovanú a bezpečnú. Bolo to 21. októbra, keď herec z podanej zbrane vystrelil smerom ku kamere, čo by podľa predpisov vraj ani nemal, a postrelil kameramanku ukrajinského pôvodu Halynu Hutchins. Jej krajan, ktorý scénu osvetľoval, Serge Svetnoy, stál asi šesť alebo sedem metrov od Baldwina, keď došlo k tragédii, píše portál Deadline.com.

"To, čo sa stalo potom, ma bude navždy prenasledovať," uvádza Svetnoy v žalobe, ktorú podal presne tri týždne po tragédii na súde v Los Angeles. Približne 30 minút sa tento hlavný osvetľovač snažil udržať Hutchins po streľbe pri vedomí. Svetnoy si čoskoro všimol, že jeho ruka je už v kaluži krvi jeho priateľky. Z tváre sa jej vytratila farba a pomaly zjavne odchádzala na druhý svet. Až keď na miesto nakrúcania filmu neďaleko Santa Fé dorazili záchranári, Svetnoy sa rozplakal. Hutchins o niekoľko hodín neskôr v nemocnici v Albuquerque vyhlásili za mŕtvu. V žalobe sa uvádza, že mu táto tragédia spôsobila "vážne emocionálne utrpenie". V súdnych dokumentoch sa spomína ich blízke priateľstvo a plány do budúcnosti.

​Súdna žaloba Svetnoya je prvou známou v súvislosti so streľbou z 21. októbra, pri ktorej bol zranený aj režisér Joel Souza. "Snažil som sa jej zachrániť život," povedal Svetnoy o jeho pomoci Hutchins na stredajšej tlačovej konferencii pred kanceláriou svojho právnika. "Aká je to tragédia a nespravodlivosť, keď človek príde o život pri tvorbe filmového umenia," zamýšľal sa, ako píše Washington Post, hlavný osvetľovač pri nakrúcaní filmu Rust. Keď Hutchins prijala prácu kameramanky filmu "Rust", požiadala vraj Svetnoya, aby na filme pracoval s ňou, uviedol na tlačovej konferencii jeho právnik Gary A. Dordick. "Plat bol hrozný, no bol jej verný kamarát," dodal právnik, prečo Svetnoy túto ponuku napokon vzal.

Baldwin o prípade mlčí, ale zverejnil svoj názor, že pri každom filme, kde sa používajú zbrane, by mal byť prítomný policajt:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alec Baldwin (@alecbaldwininsta)

Podľa žaloby boli Svetnoy a Hutchins priateľmi päť rokov a pracovali spolu na deviatich filmoch. Boli dôvernými kolegami, ktorých spájal aj ich spoločný východoeurópsky pôvod. Aj ich rodiny si boli blízke, často sa spolu stretávali a trávili sviatky. V žalobe sú uvedené približne dve desiatky obžalovaných vrátane Baldwina, Hannah Gutierrez a Dave Halsa, prvého asistenta réžie. "Nekonali s primeranou starostlivosťou, porušili príslušné  priemyselné normy a nedbalo vykonávali svoje pridelené a prevzaté povinnosti pri nakrúcaní tohto filmu," uvádza sa v žalobe. Munícia nebola "bezpečne uložená a bola ponechaná bez dozoru". Všetok personál bol údajne príliš rozptýlený pre znižovanie nákladov, ktoré prinútilo produkciu ponáhľať sa a to "ohrozilo životy a bezpečnosť hercov a štábu," dodáva žaloba.

Súvisiace články

Najčítanejšie