Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováček prezradil smutné tajomstvo Gottovcov! Nedokáže sa pritom ubrániť slzám!
Zdielať na

Slováček prezradil smutné tajomstvo Gottovcov! Nedokáže sa pritom ubrániť slzám!

Archívna reportáž

O týždeň to budú presne dva roky, čo opustil tento svet slávny český spevák Karel Gott († 80). Bola to rana nielen pre jeho najbližšiu rodinu, ale aj pre priateľov a všetkých jeho fanúšikov. Medzi jeho najbližších spolupracovníkov, ktorý bol zároveň aj jeho blízkym priateľom, sa zaiste radí hudobník Felix Slováček (78). Aj on sa už blíži k osemdesiatke, aj preto veľmi citlivo vníma výročie úmrtia Karla. Neskrýva dojatie, ktoré sa ho zmocňuje vždy pri spomienke na neho.

Talentovanému hudobníkovi Felixovi Slováčkovi otvoril cestu k úspechu angažmán v Orchestri Ladislava Štaidla, kde pôsobil od roku 1969 do roku 1986. Tento orchester sprevádzal najúspešnejšieho československého speváka Karla Gotta a pre Felixa to bola obrovská príležitosť. Mohol ukázať svoj talent a zviditeľniť sa na nespočetných zahraničných turné, ako aj na mnohých nahrávkach s Karlom Gottom. Svoje schopnosti ako klarinetista rozšíril aj o hru na saxofón. Ako najvýznamnejší inštrumentalista Štaidlovho orchestra dostával často príležitosť zahrať sólo na  Gottových koncertoch, čo ho preslávilo doma aj v zahraničí a ťaží z toho dodnes.

Nečudo, že meno Slováčka sa bude vždy spájať s menom Karla Gotta, aj keď už dávno ide svojou cestou ako sólový interpret. Na mnohých spoločných pracovných cestách s bohémsky žijúcim Karlom Gottom sa s ním veľmi zblížil a iste spolu prežili aj rôzne dobrodružstvá. Zoznámil sa vďaka nemu s plejádou významných osobností z hudobnej scény, ale iste nielen z tej. Vedel z toho aj veľa vyťažiť, a tak sa stal čoraz viac obsadzovanejší ako sólový hráč. V jeden moment sa preto rozhodol opustiť Štaidlov orchester a vybrať sa samostatnou cestou. To však neznamenalo, že sa rozišiel aj s Karlom Gottom, zostali naďalej priateľmi a Karel mu úspech iste doprial.  

Pozrite si spoločné vystúpenie Karla Gotta a Felixa Slováčka z pražskej Lucerny z roku 2013: 

"Ja si na neho často spomínam a vždy mám slzy v očiach! On bol ten, kto mi dával priestor na sólové čísla na koncertoch, on bol ten, kto zo mňa urobil hviezdu," priznal Slováček pre ahaonline.cz. Prezradil, že si uvedomil aj isté smutné pravidlo v Gottovej rodine. Karel odišiel na jeseň, rovnako ako jeho rodičia v minulosti. "Je to na počudovanie. Mamička a otecko mu vždy zomreli behom jesenných turné. A ten Karel tiež odišiel v tomto období. Mávam mu tam hore a je mi smutno," dodal hudobník, ktorý si už iste prečítal autobiografiu blízkeho priateľa Moja cesta za šťastím. Osobne mu ju darovala hneď po vytlačení vdova Ivana Gottová.

​Začiatkom októbra by sa mala konať premiéra dokumentárneho filmu Karel od renomovanej režisérky Olgy Malířovej Špátovej. Pozvánku dostal aj Felix Slováček, ale vraj sa jej nezúčastní. Svoje rozhodnutie zdôvodnil citovými problémami v súvislosti so spomienkami na svojho blízkeho kamaráta a kolegu. "Karel mi strašne chýba a ja sa bojím vidieť zábery, ako odchádza, ako mu dochádzajú sily. Nedokážem to, nechcem pri tom plakať. Nechcem sa vnútorne trápiť," zveril sa Slováček so svojím postojom pre Blesk.cz.  Spomienky sú pre neho ešte stále príliš čerstvé na to, aby dokázal pozerať do tváre a duše, aj keď len na plátne, svojho na večnosť odídeného súputníka.   

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie