Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Škandál otriasa Hollywoodom! Tom Cruise vracia všetky Zlaté glóbusy, protestujú aj ďalšie hviezdy!
Zdielať na

Škandál otriasa Hollywoodom! Tom Cruise vracia všetky Zlaté glóbusy, protestujú aj ďalšie hviezdy!

Ani takú slávnu a významnú organizáciu akou je Hollywoodská asociácia zahraničných novinárov (HFPA), ktorá má na starosti každoročné udeľovanie The Golden Globe Awards (Zlatých glóbusov), neobišla vlna rasovo, genderovo a sociálne motivovaných protestov. Tá hýbe najmä v USA spoločenským a politickým životom už zopár rokov a ako sa javí, koniec je v nedohľadne. K protestom sa radi pridávajú aj slávni herci a celebrity.

Azda najvýraznejšie prejavil aktuálne nesúhlas s fungovaním asociácie zodpovednej za udeľovanie Zlatých glóbusov herec Tom Cruise (58). Rozhodol sa vrátiť všetky tieto ocenenia, ktoré doteraz získal, píše portál People. Ide konkrétne o tri ceny - za herecký výkon vo filmoch Narodený 4. júla (1990), Jerry Maguire (1997) a Magnólia (1999). Vrátil ich preto, lebo sa mu nepáči, ako sa asociácia stavia k menšinám. 

Tieto ceny za výkony vo svete filmu a televízie sú pritom považované za najdôležitejší barometer pred udeľovaním filmových Oscarov a ich získanie sa považuje za vysoko prestížnu záležitosť. Majú niekoľko kategórií a žánrov, podobne ako cena Akadémie. Medzi 87 členmi asociácie však nie je údajne ani jeden s tmavou pleťou, ba dokonca bývalý prezident sa nelichotivo vyjadril o hnutí Black Lives Matter, keď ho označil za rasistické. Niektorí členovia boli obvinení zo sexizmu či z korupcie. V Los Angeles Times tvrdia, že členovia majú podozrivé vzťahy s niektorými hercami a filmovými štúdiami, ktorých zvýhodňujú. Tvrdia, že ich často popisujú mnohí ako "parazitov, ktorí podkopávajú dôveru v médiá".

Tento rok sa ešte Zlaté glóbusy odovzdali v bežnom režime, na budúci rok ich už televízia neodvysiela:

​Asociácia sa snaží všetko, z čoho ju obviňujú, čo najrýchlejšie vyvrátiť či napraviť a očistiť svoje meno. Oznámila, že do svojich radov prijme viac osôb s tmavou pleťou a začne behom nasledujúcich 18 mesiacov podnikať aj iné kroky na eliminovanie všetkých neprávostí, na ktoré poukazujú médiá a verejnosť. Televízna stanica NBC na to zareagovala, že na budúci rok nebude radšej realizovať priamy prenos z udeľovania Zlatých glóbusov tak, ako sa to dialo doteraz. "Zmeny takého rozsahu vyžadujú čas a prácu. Pokiaľ organizácia vykoná svoj plán, budeme snáď v takej pozícii, že budeme môcť odvysielať Zlaté glóbusy v januári 2023," bolo uvedené v oficiálnom vyhlásení. NBC začala lokálne vysielať priamy prenos z ceremoniálu udeľovania ocenení v roku 1958, celoštátne od roku 1964. V roku 1968 ju obvinili zo spoluúčasti na špekuláciách pri udeľovaní cien a do roku 1974 preto prestala vysielať priamy prenos z tejto slávnosti.

​Z podplácania členov asociácie bola v roku 1999 obvinená aj Sharon Stone, štúdio Sony úplatkom zabezpečilo ocenenie pre Cher v roku 2010, či Pia Zadora, vraj neoprávnene získala ocenenie objav roka v roku 1982. Ale zďaleka neboli jedinými, čo používali takéto praktiky, aby získali pre seba výhody. Jedným z prvých kritikov asociácie bola herečka Scarlett Johanson (36). Vytkla jej, že poskytovala legitimitu aj takej osobe ako bol filmový producent Harvey Weinstein (69), o ktorom sa pred časom prevalilo, že využíval svoje postavenie a vplyv na to, aby zneužíval a znásilňoval začínajúce herečky, ktoré sa chceli presadiť v Hollywoode. Dokonca tvrdí, že aj ona sama bola vystavená niektorými členmi asociácie správaniu "hraničiacemu so sexuálnym obťažovaním". Od roku 1944, keď začala Asociácia rozdávať neformálne prvé ocenenia, ide rozhodne o najväčší škandál a najvýraznejšie protesty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie