Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kráľovnin vianočný príhovor bol mimoriadne silný, no TÝMTO mnohých pobúrila!
Zdielať na

Kráľovnin vianočný príhovor bol mimoriadne silný, no TÝMTO mnohých pobúrila!

Archívna reportáž

Britská panovníčka predniesla 25. decembra tak, ako po minulé roky, vianočný príhovor. Zmenou bolo len to, že ho neuskutočnila z tradičného miesta, Sandringhamu, kde sa stretávala po dlhé roky kráľovská rodina na Vianoce. Dôvodom je pandémia koronavírusu. Aj panovníčka musí dodržiavať nariadenia, ktoré bránia ľuďom stretávať sa v takej miere, ako boli zvyknutí doteraz.

Kráľovná Alžbeta II. (94) vo svojom vysokom veku patrí do najrizikovejšej skupiny. Od marca sa nemohla vrátiť ani do Buckinghamského paláca a takisto jej pandémia zabránila stretnúť sa na tradičnom mieste s jej početnou rodinou. Preto sa tohtoročný príhovor nakrúcal na zámku vo Windsore, kde sa momentálne spolu s manželom, princom Filipom, zdržiava.  

​V príhovore britskej panovníčky sa stalo slovo svetlo hlavným symbolom odkazu. "A svetlo znamená viac, než len že vytvára sviatočnú náladu. Svetlo prináša nádej. Pre kresťanov, Ježiš je svetlo sveta, ale dnes nemôžeme osláviť jeho narodenie úplne obvyklým spôsobom," týmito slovami začala svoj zhruba päťminútový príhovor zdôrazňujúci vzájomnú solidaritu v ťažkých časoch pandémie. Príhovor bol prestrihávaný zábermi z rôznych akcií, kde sa stretávali členovia kráľovskej rodiny s pracovníkmi zdravotníckych a charitatívnych zariadení.  "Pozoruhodné je, že rok, ktorý nevyhnutne držal ľudí od seba, nás v mnohých ohľadoch priviedol bližšie,"  zaznelo posolstvo príhovoru. "V celom Spoločenstve, moja rodina a ja sme sa inšpirovali príbehmi ľudí, ktorí sa dobrovoľne prihlásili do svojich komunít a pomáhali tým, ktorí to potrebujú," priblížila úlohy členov kráľovskej rodiny.

Pozrite si ako vyzeral tohtoročný netradičný príhovor kráľovnej Alžbety II. poznačený pandémiou koronavírusu:

V príhovore kráľovná Alžbeta II. vyzdvihla charitatívne aktivity najmä svojho syna, princa Charlesa s manželkou, ale aj vnuka, princa Williama a jeho manželky Kate. Nespomenula vôbec vojvodov zo Sussexu, Harryho a Meghan, hoci v USA sa aj oni zúčastňovali rôznych dobročinných aktivít. To neuniklo pozornosti niektorým z ich fanúšikov, čo hneď aj na sociálnych sieťach nezabudli okomentovať. "Žiadna zmienka o vojvodoch zo Sussexu? Toľko k  solidarite," štipľavú poznámku si neodpustila jedna užívateľka Twitteru. Mnohí si myslia si, že ich kráľovná z rodiny už odpísala. V skutočnosti ale už od jari nemajú status tzv. starších členov, teda oficiálnych zástupcov kráľovnej.

Na oficiálnom instagarmovom profile sa zjavil príspevok, zobrazujúci kráľovnú Alžbetu II. počas vianočných príhovorov v priebehu rokov:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Vo svojom prejave zo Zeleného salónu na hrade Windsor kráľovná uznala, že sviatočné obdobie je tento rok "zahalené smútkom". "Niektorí smútia nad stratou tých, ktorí sú im drahí a iným chýbajú priatelia a rodinní príslušníci, dodržiavajúci odstup kvôli bezpečnosti, keď všetko, čo by naozaj chceli na Vianoce, je jednoduché objatie alebo podanie ruky," povedala s tým, že ale nie sú sami, myslí na nich a modlí sa. "Aj v najtemnejšej noci je nádej na nový úsvit," vlievala kráľovná svôjmu ľudu optimizmus. Svetlo Vianoc a ich duch je aj nádejou, týmto posolstvom ukončila kráľovná svoj tohtoročný príhovor. Nakrúcanie prejavu kráľovnej sa konalo za prísnych bezpečnostných podmienok. Jediní ľudia, ktorí mali povolené byť v miestnosti, boli dvaja kameramani a jeden ďalší člen tímu.

 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie