Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Británia ide očkovať proti koronavírusu, kráľovná Alžbeta II. má prijať dávku medzi prvými!
Zdielať na

Británia ide očkovať proti koronavírusu, kráľovná Alžbeta II. má prijať dávku medzi prvými!

Archívna reportáž

Hlavnou témou končiaceho sa roku je asi na celom svete covid-19. Všetkých zachvátila panika a vlády neváhali zaviesť rôzne reštrikcie, aby zabrzdili jeho šírenie. Zdá sa, že tomu bude čoskoro koniec, všetci upínajú zrak na vakcínu ako na zázrak. Obyvatelia Británie ju ako druhí po obyvateľoch Ruska dostanú ako "vianočný darček". No správa z Buckinghamského paláca prekvapila.

Medzi prvými obyvateľmi Británie sa dá podľa informácii agentúry AFP očkovať samotná kráľovná Alžbeta II., zverejnil portál Daily Mail. Vakcínu od Pfizer a BioNTechu schválila Británia ako prvá na svete ešte prvý decembrový týždeň 2020. Prvá fáza vakcinácie obyvateľstva má začať už týždeň po schválení a prednosť majú starší a oslabení ľudia a zdravotníci v prvej línii. Bude sa jednať o najrozsiahlejšiu očkovaciu akciu v dejinách. 

​Minister britského zdravotníctva Matt Hancock údajne nazval zajtrajšok ako "V-Day". Už začiatkom druhého decemborvého týždňa má byť v hlbokomraziacich boxoch prepravených 800 000 dávok vakcíny do desiatok nemocníc po celej Británii. Celkovo nakúpila Británia 40 miliónov dávok vakcíny Pfizer a okrem nej 357 miliónov dávok od ďalších siedmich kandidátov.

Pozrite si veselé a vtipné momenty zo života inak serióznej kráľovskej rodiny. Vtipné výstrelky detí zaručene pobavia:

Nie všetci sú však nadšení z tejto azda najkratšie testovanej vakcíny, a to nielen laici, ale aj vedeckí pracovníci. Aby vláda dodala vakcíne dôveryhodnosť, ponúkli ju vraj ako prvej samotnej 94-ročnej kráľovnej a jej 99-ročnému manželovi. Očakáva sa, že kráľovná a princ Philip prijmú ponuku injekcie na radu svojich lekárov. Hovorca Buckinghamského paláca ale toto odmietol potvrdiť s komentárom: "Lekárske rozhodnutia sú dôverné, a to nie je niečo, čo budeme komentovať." Kancelária premiéra na Downing Street sa taktiež odmietla vyjadriť. Asistenti kráľovnej pre britské noviny oznámili, že to je "osobné rozhodnutie" a "súkromná záležitosť", či to kráľovná oznámi vopred.

Kráľovná je napriek vysokému veku v skvelej forme, a svoje povinnosti si plní na 100%. Avšak patrí do skupiny ohrozenej ťažkým priebehom ochorenia, preto je namieste diskusia o vakcinácii:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Údajne prebiehajú diskusie o možných úlohách, ktoré by princ Charles a princ William mohli zohrávať pri vakcinačnom programe. No skutočne je otázne, či do toho pôjdu, pretože sa to dá považovať za "spolitizovanie" kráľovskej rodiny, ako aj za narušenie ich súkromia. Británia má najvyšší počet úmrtí súvisiacich s koronavírusom v Európe. Vlády a zdravotnícke agentúry na celom svete budú monitorovať britský vakcinačný program, ktorý bude trvať mesiace, aby si všimli jeho úspechy a neúspechy a zodpovedajúcim spôsobom upravili svoje vlastné plány.  

Súvisiace články

Najčítanejšie