Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Absurdný útok! Arnold Schwarzenegger je pritom úplne bez viny!
Zdielať na

Absurdný útok! Arnold Schwarzenegger je pritom úplne bez viny!

Archívna reportáž

Je smutné, že myšlienku, ktorá má priniesť pozitívnu zmenu, zneužívajú na bohapusté demolovanie vecí niektorí kriminálnici a násilníci. Protesty v Spojených štátoch amerických naberajú nielen na sile, ale aj na bizarnosti. Rozvášnený dav ničí pomníky a sochy nevyčísliteľnej hodnoty, no schytala to aj socha obľúbeného herca, hviezdu kulturistiky a bývalého guvernéra Kalifornie, Arnolda Schwarzeneggera.

Socha amerického herca s rakúskym pôvodom, Arnolda Schwarzeneggra (72) sa stala obeťou protestov hnutia Black Live Matters v americkom Ohiu. Bronzovú podobizeň predstaviteľa legendárneho Terminátora pomaľovali červenou farbou a známeho hollywoodskeho dobráka označili za rasistu.

Sochu s podobizňou Arnolda Schwarzeneggera v bodybuilderskej póze odhalili ešte v roku 2012 v americkom meste Columbus v štáte Ohio, kde tento herec a športovec pravidelne usporadúva športovú súťaž s názvom Arnold Fitness Weekend. Arnold je známy svojou nekonfliktnou a priateľskou povahou a láskou k zvieratám. Nie je známy žiadny výrok či čin, ktorý by naznačoval niečo o jeho rasizme. Preto je nepochopiteľné, prečo si protestujúci vybrali za obeť práve jeho sochu.

Arnold je známy svojím zmyslom pre humor a priateľskou povahou, v zábavnom programe si neváhal vystreliť zo seba i z neznámych ľudí:

"Na tvojich rukách je krv," a "Spravodlivosť," blyštia sa červené nápis na Arnieho podobizni. Ako bývalý guvernér štátu Kalifornia sa nikdy neprejavil ako neznášanlivý či arogantný voči iným rasám a etnikám, a tak si mnohí klopú na čelo a hľadajú pádny dôvod k tomuto vandalizmu. "Jasné, je to predsa rasista Arnold. Poondiati idioti," píše ironicky kulturista Lee Priest pod príspevkom iného kulturistu, ktorý túto fotku zverejnil ako prvý.

Nad vandalizmom mnohí krútia hlavou:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Arnold’s statue in Columbus Ohio defaced during protests. Thoughts?

Príspevok, ktorý zdieľa Nick's Strength & Power (@nicksstrengthpower),

Svoje znechutenie vyjadril aj ďalší kulturista, Jason Poston (35): "Nechutné, je to hanba". Nájdu sa aj takí, čo konanie ospravedlňujú a argumentujú tým, že žiadna socha nie je cennejšia ako život mŕtveho černocha, ktorý bol zabitý policajtom pri jeho zatýkaní. Avšak naskytá sa otázka, ako k tomu príde neborák Arnie, ktorý sám na svojom profile na Instagrame hnutie proti rasizmu podporuje.

Sám Arnold pritom hnutie Black Lives Matter podporuje a jasne sa proti rasizmu a brutalite vymedzuje aj na Instagrame:

Socha Arnolda Schwarzeneggera nie je jediná, ktoré si odniesla besnenie protestujúcich. Takmer rovnakým spôsobom bola v Londýne znehodnotená socha legendárneho britského premiéra Winstona Churchilla či socha slávneho cestovateľa Krištofa Kolumba. Vandali už dokonca úradovali aj v európskom Bruseli, kde poškodili sochu Leopolda II. Dôvodom má byť údajná symbolika týchto historických postáv, ktorá niektorým demonštrantom pripomína rasovú nadradenosť, kolonializmus a utláčanie menšín.

Arnold Schwarzenegger je pritom len jeden z mnohých Európanov, ktorí si prišli do Ameriky splniť sen, a tvrdou prácou na sebe sa mu to aj podarilo. Je možné že aj úspech, že pôsobí na niektoré indivíduá ohrozujúco. Alebo si tí jednoduchší proste len zle vyložili jeho priezvisko.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie