Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Noc Oscarov je tu! TOTO ale o nej tuší málokto!
Zdielať na

Noc Oscarov je tu! TOTO ale o nej tuší málokto!

V Kalifornii už finišujú prípravy na slávnostné odovzdávanie najprestížnejších filmových ocenení - Oscarov. A práve v tomto epicentre celebrít a šoubiznisu sa ocitol spevák Thomas Puskailer. Rozhodol sa, že o histórii a pozadí prestížneho ocenenia zistí niečo viac.

Keď sa v roku 1929 udeľovali ceny po prvýkrát, žiadny galavečer sa nekonal. V jeden večer sa jednoducho len zišlo 250 osobností na večeri v Hollywood Rosevelt Hotel, kde sa rozdali ceny a hostia sa rozišli. Prvé odovzdanie Oscarov trvalo iba 15 minút a rozdali na ňom 15 sošiek. Vstupenka stála 5 dolárov.

V súčasnosti sa už žiadne vstupenky nepredávajú. A účasť na filmovom večeri roka je možné len na základe pozvania.

Zrejme nikto nenazve zlatú sošku len "cenou od filmovej akadémie". Všetci do jedného ju volajú Oscar. Je za tým príbeh knihovníčky Akadémie, istej Margaret Herrick, ktorej soška údajne pripomínala jej strýka Oscara. Sú však známe minimálne dve ďalšie legendy, ako zlatá postava prišla k svojej prezývke.

Každá soška váži 3,9 kilogramu a je 34 centimetrov vysoká. Je len pozlátená a je pripevnená k čiernemu kovovému podstavcu. Zobrazuje rytiera, ktorý drží križiacky meč a stojí na kotúči filmu s piatymi lúčmi. Každý z lúčov niekoho zastupuje - hercov, scenáristov, režisérov, producentov a
technikov. Teda všetky najdôležitejšie zložky filmu.

Výroba jednej takejto sošky trvá približne 20 hodín a podieľa sa na nej 12 ľudí. Zaujímavé je, že herci, ktorí Oscara získajú, ho tak celkom nevlastnia. Ešte pred odovzdaním ceny musia podpísať zmluvu s Akadémiou, podľa ktorej v prípade, že sa rozhodnú sošku ponúknuť na predaj, má práve
Akadémia prednostné právo na kúpu a to len za jediný dolár.

Bohužiaľ niektoré pozlátené sošky získané pred rokom 1950 sa dostali do aukcií. Aj Michael Jakcson sa takto dostal ku Oscarovi, keď ho za jeden a pol milióna dolárov kúpil v dražbe.

Súvisiace články

Najčítanejšie