Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dianu prenasledoval bulvár celý život, Harry sa chce striasť kráľovského bremena
Zdielať na

Dianu prenasledoval bulvár celý život, Harry sa chce striasť kráľovského bremena

Archívna reportáž

Vojvodkyňa Meghan je v poradí druhou Američankou, kvôli ktorej sa člen britskej kráľovskej rodiny vzdal svojich povinností. Tou prvou bola Wallis Simpson. Kvôli nej kráľ Edward VIII. v roku 1936 abdikoval.

Vylúčenie Diany, matky princov Williama a Harryho z britskej kráľovskej rodiny, malo dve fázy. V roku 1993 oznámila Diana odchod z väčšiny verejných činností, aby sa mohla venovať súkromnému životu, ktorý nasledoval po jej odlúčení s princom Charlesom.

Napriek tomu však zostávala naďalej aktívna. Po rozvode s Charlesom v auguste 1996 sa stiahla z radu charitatívnych združení a bola zbavená titulu Jej kráľovská výsosť.

Ďalšiu paralelu so synom Harrym predstavujú Dianine komplikované vzťahy s britským bulvárom, ktorý ju prenasledoval po celý jej život. Ten ju napokon aj zabil.

Pozrite si VIDEO:

Odchod mladšieho brata princa Charlesa od kráľovských povinností nebol dobrovoľný a súvisel s jeho niekdajšími stykmi s americkým finančníkom Jeffreym Epsteinom.

Ten pred svojou smrťou čelil obvineniu z rozsiahleho sexuálneho zneužívania. Andrew vlani v novembri oznámil, že na dlhšiu dobu zanecháva svoje verejné povinnosti.

V rozhovore s britskou televíziou BBC Andrew uviedol, že pobyt v sídle Epsteina nebol vhodný pre člena kráľovskej rodiny. Od tej doby sa takmer neobjavuje na verejnosti a musel odstúpiť z rady združenia a spolkov, nad ktorými mal patronát.

​Stratil hlavu

Harryho praprastrýko sa vzdal koruny v roku 1936, keď stratil hlavu pre Wallis Simpson, dvakrát rozvedenú Američanku, s ktorou sa zoznámil, keď ešte bola druhýkrát vydatá.

Rozvedená žena po boku panovníka však bola neprijateľná pre vtedajšiu vládu i anglikánsku cirkev. Romantická aféra vyvolala veľký škandál, ale kráľovská rodina rýchlo zabezpečila poriadok, keď na trón zasadol brat Eduard VIII., vojvoda z Yorku, ktorý vládol ako kráľ Juraj VI. Bol to otec súčasnej kráľovnej Alžbety II.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie