Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Začal megaproces s chlípnym producentom Weinsteinom, hrozí mu doživotie
Zdielať na

Začal megaproces s chlípnym producentom Weinsteinom, hrozí mu doživotie

Archívna reportáž

V New Yorku sa začal súdny proces s niekdajším hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom, ktorý je obžalovaný zo sexuálnych zločinov. Proces sa začal viac ako dva roky po tom, čo denník The New York Times a magazín The New Yorker publikovali články, v ktorých ho viaceré ženy obvinili zo sexuálneho zneužívania, obťažovania, tajných vyrovnaní a využívania jeho vplyvu v Hollywoode na zneužitie mladých žien.

​Šesťdesiatsedemročného Weinsteina odvtedy verejne obvinilo viac ako 80 žien, obžalobe z piatich zločinov v procese čelí na základe obvinení dvoch. Vypovedať by však proti nemu malo aj niekoľko ďalších žien vrátane herečky Annabelly Sciorra, keďže chcú žalobcovia dokázať, že spáchal sexuálne trestné činy voči viacerým ženám.

Samotný Weinstein, ktorý tvrdí, že je nevinný, by vypovedať nemal. Jeho obhajoba bude okrem iného argumentovať tým, že údajné incidenty sa odohrali na základe súhlasu oboch strán. V prípade, že by Weinsteina uznali vinným, mu hrozí až doživotné väzenie.

Pozrite si VIDEO:

Pondelkové pojednávanie bolo jedným z prípravných, pričom trvalo zhruba 80 minút a zúčastnil sa na ňom i Weinstein, ktorý sa zotavuje po decembrovej operácii chrbta. Sudca James Burke počas konania rozhodol o viacerých podmienkach pre ďalšie pojednávania v rámci procesu. Nadchádzajúce dva týždne sú vyhradené výberu poroty, pričom o jej konečnej zostave sa začne rozhodovať 14. januára. Po výbere poroty bude nasledovať približne osem týždňov pojednávaní s výpoveďami svedkov a argumentami oboch strán, uviedla Weinsteinova právnička Donna Rotunno.

​Pred budovou súdu sa v pondelok zišla skupina žien, ktoré Weinsteina obvinili zo sexuálneho zneužívania a hovoria si Silence Breakers (v preklade Tie, čo prelomili mlčanie, pozn. SITA), a ponúkli svoju podporu ženám, od ktorých sa očakáva, že budú počas procesu vypovedať. V skupine boli aj herečka a režisérka Rosanna Arquette a jej kolegyňa Rose McGowan.

Okrem procesu sa Weinstein musel v pondelok potýkať aj s novou obžalobou, tentokrát v Los Angeles. Tamojšia okresná prokurátorka Jackie Lacey oznámila, že ho obžalovali za znásilnenie jednej ženy a sexuálne napadnutie druhej, ku ktorým došlo v samostatných prípadoch v priebehu dvoch dní v roku 2013. Podanie obžaloby podľa Lacey trvalo viac ako dva roky, pretože sa spomínané ženy zdráhali poskytnúť všetky potrebné informácie.

​Špeciálna pracovná skupina, ktorú zriadila Lacey, ešte stále vyšetruje obvinenia zo sexuálnych zločinov voči Weinsteinovi od troch žien, od troch ďalších zase prokurátori obvinenia zamietli, pretože už presiahli premlčaciu lehotu.

Súvisiace články

Najčítanejšie