Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dominika Gottová je takmer bez šance na dedičstvo! TOTO je jej jediná možnosť!
Zdielať na

Dominika Gottová je takmer bez šance na dedičstvo! TOTO je jej jediná možnosť!

Archívna reportáž

V hre sú stámilióny po super hviezdnom Karlovi Gottovi, ktorý podľahol akútnej leukémii 1. októbra vo veku 80 rokov. Jeho najstaršia dcéra Dominika má ale veľmi chabé vyhliadky.

Dominika Gottová zrejme už trpko oľutovala, že sa nechala presvedčiť na podpis dohody, ktorou sa vzdala dedičstva po svojom slávnom otcovi. Mohla dediť desiatky miliónov, svoj podpis vymenila za biednych sto tisíc eur, píše portál Blesk.cz.

Ťažko povedať, aká zlá musela byť situácia dnes 46-ročnej Dominiky pred štyrmi rokmi, keď na evidentne nevýhodnú dohodu pristúpila. Ak by ale chcela stav zvrátiť, jej šance sú mizivé.

Dominiku smrť otca veľmi zasiahla, bolo to zjavné aj na poslednej rozlúčke:

​Svojím podpisom totiž vyjadrila pred notárom súhlas s obsahom dohody, ktorá je nezvratná. "Ona sa raz a navždy vzdala dedičského práva zmluvou s otcom, takže by nemala mať nárok na žiadne dedičstvo," myslí si právnik Michal Janík, ktorý odpovedal pre portál Blesk.

Jedna možnosť by ale predsa len jestvovala. Teda dve, ale len jedna je ako tak pravdepodobná. Je to dohoda s Ivanou Gottovou a Karlovými dcérami. "Môže uzavrieť, po dohode s nimi, dedičskú dohodu s vdovou a všetkými sestrami. To ale môže byť zložité, lebo za neplnoleté sestry bude rozhodovať sú a to môže trvať," povedal Janík. V prvom rade by ale musela Dominika presvedčiť Ivanu, no podľa všetkého vzťah medzi týmito dvomi nie je úplne ideálny.

​Dominika má ešte druhú možnosť, no tá je vrcholne nepravdepodobná. Pomôcť by jej mohla, paradoxne, jej závislosť na liekoch a alkohole. Mohla by skúsiť napadnúť platnosť dohody s tým, že v okamihu podpisu bola pod vplyvom týchto látok. Právnik  Michal Janík si ale myslí, že je to takmer nemožné: "Notár je tam na to, aby si to overil. Práve preto, že keď sa to už raz podpíše, tak sa nededí. Teoreticky to vylúčené nie je, ale v praxi je to zložité".

​Prítomný notár je tam totiž nielen na to, aby overil stav človeka, ktorý ide dokument podpísať, ale aj na to, aby ho poučil o dôsledkoch podpisu. "Je to náročné jednanie a nedokážem si predstaviť, že by notár jednal s niekým, kto nie je zorientovaný," povedal k téme pre Blesk nemenovaný notár.

Prekvapením by mohol byť to, že by si otec Karel predsa len ešte na svoju najstaršiu dcéru v závete spomenul a niečo jej napriek dohode odkázal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie