Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
S Gottom sa rozlúčili Bílá, Dyk, Bartoška, Pilarová aj Bohdalová. Tá mu vytkla, že nedodržal sľub!
Zdielať na

S Gottom sa rozlúčili Bílá, Dyk, Bartoška, Pilarová aj Bohdalová. Tá mu vytkla, že nedodržal sľub!

Archívna reportáž

Karel Gott už našiel večný pokoj. Dvanásť dní po tom, čo odišiel na večnosť, sa s ním rozlúčila verejnosť a v sobotu aj rodina, osobní priatelia a pozvaní hostia z radov celebrít, politikov i športovcov.

Pol hodinu bili zvony, kým sa usadili hostia v katedrále sv. Víta. Omšu celebroval kardinál Dominik Duka. Spevákovu rakvu zdobila kytica bielych ruží a v jej blízkosti stála jeho čiernobiela fotografia a tiež štátna vlajka.

Kardinál Duka okrem iného poďakoval Bohu za dar, ktorým bol Gottov život. „Mal dar krásneho hlasu, umenie interpretácie a úsmev, ktorými napĺňal radosťou milióny poslucháčov doma i v zahraničí. Ľudia budú jeho piesne počúvať ešte roky," uviedol a dodal, že Gott tiež pomáhal ľuďom a uznával hodnoty, ktoré robia ľudský život krásnym a bohatým.

Úryvok z evanjelia prečítala od Gotta len o pár dní mladšia speváčka Eva Pilarová. Tá si síce zabudla nasadiť okuliare, ale vzápätí jej ich podali a mohla pokračovať. Lucie Bílá zaspievala pieseň Ave Maria a Eva Urbanová a Štefan Margita skladbu Panis angelicus od Césara Francka. Pri druhej piesni sa k Lucii Bílej pridal aj Vojtěch Dyk.

Modlitby za Karla Gotta predniesli Dagmar Havlová a Jiří Bartoška a s príhovorom vystúpila Jiřina Bohdalová. Práve tá predniesla najdojímavejšiu reč, pri ktorej už mnohí nedokázali prehĺtať slzy. „S pokorou, úctou a trémou stojím na tomto magickom mieste, aby som sa rozlúčila s Karlom Gottom. Túto preťažkú úlohu mi pridelil sám Karel. Bol to on, kto rozhodol, že sa s ním budem lúčiť práve ja. Lúčenie s Karlom je ťažké, veľmi ťažké. Vedie cez potoky sĺz," začala svoj príhovor Bohdalová.

Pokračovala v dojímavej reči ďalej a dodala aj jednu smutnú výčitku. "Som o 8 rokov staršia a tak som Karlovi často rázne prikazovala, že to musí byť on, kto sa so mnou bude lúčiť. Sľúbil mi to, sľúbil. A jedinýkrát svoj sľub nesplnil. Inak jeho slovo vždy platilo," povedala pohnutá Jiřina.  „Karel by mi neodpustil, keby som svoju reč aspoň trošku neodľahčila. Tak teda Karle, počítaj tam so mnou a drž mi miesto. Nech ti je zem ľahká, milujem ťa a nie som v tom sama. Tvoja Bohdalka,“ ukončila príhovor, ktorý zvládla povedať bez sĺz, hoci sa toho obávala.

Na liturgickom obrade, ktorý trval hodinu a pol, sa zúčastnili vdova Ivana, Gottove dcéry Charlotte Ella, Nelly Sofie, Dominika a Lucie a stovky pozvaných hostí. Medzi nimi bol prezident Zeman s manželkou Ivanou a dcérou Kateřinou, český a slovenský premiér Andrej Babiš a Peter Pellegrini, Gottovi priatelia, spolupracovníci, speváci, herci, športovci a ďalšie osobnosti verejného života.

Po skončení vyše hodinu a pol trvajúceho obradu vyniesla čestná stráž rakvu so spevákovým telom a naložili ju do pristaveného pohrebného auta. V pozadí bil Zikmund, najväčší zvon v Česku, a katedrálou znela Gottova pieseň Už z hor zní zvon. Po naložení rakvy do auta začali okolostojaci tlieskať a Hradčanským námestím znela pieseň Srdce nehasnou, ktorú Gott naspieval s dcérou.
Nasledovať bude posledná rozlúčka so spevákom len za účasti najbližších v pražskom motolskom krematóriu.

Súvisiace články

Najčítanejšie