Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
České umenie dostalo ďalšiu ranu! Zomrela slávna herečka!
Zdielať na

České umenie dostalo ďalšiu ranu! Zomrela slávna herečka!

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

V roku 2015 ju uviedli do Siene slávy českého Národného divadla. Jej cesta ku sláve ale bola tŕnistá. Pre jej politické názory bola dlhé roky od svojho povolania odstavená.

V nedeľu zomrela česká herečka a signatárka Charty 77 Vlasta Chramostová. Rodáčka z Brna mala 92 rokov.

Divadelná a filmová herečka zomrela v spánku, uviedol portál Blesk.cz. Od minulého roka žila v zdravotníckom zariadení, na verejnosti sa ukázala len vo februári na pohrebe svojho manžela, kameramana Stanislava Milotu.

Herečku si vo videoklipe Plán uctila v roku 2007 kapela Kryštof:

"V nedožitoých 93 rokoch odišla v spánku v nedeľu v skorých ranných hodinách emeritná členka Národného divadla, pani Vlasta Chramostová. Česť jej pamiatke," tak znie vyjadrenie hovorcu českého Národného divadla, Tomáša Staněka.

Chramostová zažiarila najmä v slávnom horore Spalovač mŕtvol v roku 1968, no vzápätí jej režim pre jej politické názory zakázal hrať vo filme, televízii aj v rozhlase. Po krátkom, dvojročnom účinkovaní v Divadle za bránou pre ňu ostali od roku 1972 nedostupné akékoľvek divadelné scény aj médiá.

Patrila k prvým signatárom Charty 77, angažovala sa v disente aj v samizdate. Vo vlastnom byte založila prenasledované divadlo. S manželom sa živili výrobou a predajom lámp. Ešte pár mesiacov pred Nežnou revolúciou ju odsúdili za opozičnú činnosť.

Vlasta Chramostová sa narodila 17. novembra 1926. V rokoch 1941 až 1945 študovala na Štátnom konzervatóriu v Brne. Po 17 rokoch zákazov a prenasledovania ju roku 1989 rehabilitovali a v roku 1991 sa stala členkou Národného divadla v Prahe. Na konte má tri nominácie na ceny Český lev za účinkovanie vo filmoch Je třeba zabít Sekala (1998), Kuře melancholik (1999) a Odcházení (2011). V roku 1998 jej prezident Václav Havel udelil Rad T. G. Masaryka III. Triedy za zásluhy o demokraciu a ľudské práva.

Súvisiace články

Najčítanejšie