Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Do kín prichádza TRHLINA, mrazivý príbeh o miznutí ľudí
Zdielať na

Do kín prichádza TRHLINA, mrazivý príbeh o miznutí ľudí

Do slovenských kín prichádza mysteriózny triler režiséra Petra Bebjaka Trhlina. Celovečerný film známy tvorca nakrútil podľa rovnomenného bestselleru Jozefa Kariku z roku 2016, v ktorom autor opisuje záhadné pohorie Tribeč, kde nečakane miznú ľudia.

"S producentom filmu Rasťom Šestákom sme sa po prečítaní knihy rozhodli, že to je presne tá vec, ktorú by sme chceli spracovať. Oslovila ma hlavne tým, že sa hrá s niečím reálnym a s niečím fiktívnym a v podstate necháva na divákovi a na jeho rozhodnutí, čomu bude veriť viac - či faktom alebo tej domnelej fikcii a tomu, čo sa môže odohrávať v tom pohorí a čo sa odohralo tým postavám," uviedol režiséer Peter Bebjak.

​Novinka však podľa neho nie je len o miznutí ľudí v tajomnej hore.

"To je také východisko, základná situácia, ktorá tomu celému dodáva tú mystiku, no je to aj medziľudský príbeh o dôvere a o tom, čoho sú ľudia schopní pre pár minút slávy," ozrejmil režisér, ktorý podľa vlastných slov na pľaci napriek zvláštnej atmosfére strach vôbec necítil.

"Keď natáčate, tak to prežívate úplne inak, máte tam päťdesiat ľudí okolo seba a žijete tým, čo potrebujete za ten daný čas natočiť. Obavy a strach, to vzniká jedine potom, keď sa vraciate po natáčaní domov, idete do auta a máte dlhšiu cestu lesom... Vtedy si už tak trochu domýšľate a hľadáte všelijaké nástrahy, no v podstate sa takto iba pripravujete na to, aby váš mozog a telo vedelo pohotovo reagovať, ak by náhodou prišlo niečo neočakávané," podotkol obľúbený tvorca.

"Ja som inak úplný realista, na Tribeči podľa mňa nie je žiadna divná energia, je to príjemné pohorie, záleží od toho, ako k tomu kopcu pristupujete. Keď to tam hľadáte, nájdete tam čokoľvek, nájdete tam tajomstvo, nájdete tam mystiku a keď si to idete iba užiť, máte peknú prechádzku a slniečko, tak je vám príjemne. Ak vám zapadne slnko a je tma a vy ste ešte stále stratený niekde v hore, tak sa budete báť aj v Karpatoch," povedal Bebjak.

"Nám sa tam nestalo nič záhadné, nepríjemné ani nečakané, okrem toho, že si Matej, bohužiaľ, zlomil nohu. To nám aj trochu skomplikovalo nakrúcanie, no inak bolo všetko v poriadku, a to sme film točili presne v tom čase, kedy na Tribeči podľa knihy miznú ľudia," dodal s úsmevom.

​Vo filme, ktorý nakrúcali od novembra 2017 do marca minulého roka v pohorí Tribeč, Brne, Nitre aj Bratislave, sa v hlavných úlohách predstavia Matej Marušin, Mária Bartalos, Dávid Hartl a Tomáš Maštalír. Úlohy rozprávača príbehu sa chopil Juraj Loj a malú, ale dôležitú rolu v snímke stvárnil i samotný Jozef Karika.

Autor knižnej predlohy veľmi ocenil prácu celého tvorivého tímu, hercov, herečiek i filmového štábu.

"DNA Production a televízia JOJ spravili obrovský kus roboty. Výber hercov je tak elektrizujúci, že keď som prišiel na pľac a videl som ich, to bolo tak presné, až som tomu nechcel veriť. Tak perfektne zachytili podstatu postáv z tej knihy, ako keby to vypadlo z mojej vlastnej imaginácie. Výborná robota. A druhá pre mňa fantastická vec bola, že sa naozaj vybrali na tie lokality Tribeča a ešte aj v tom období, ktoré kniha opisuje," poznamenal Karika.

Z knižného námetu najprv začala vznikať trojdielna televízna miniséria. Jej tvorcovia však napriek vopred dohodnutej spolupráci s TV JOJ nechceli, aby bol projekt odvysielaný len na obrazovkách a potom skončil, tak sa rozhodli nakrútený materiál opäť nanovo zostrihať a vytvoriť z neho aj kinofilm.

"Vo filme sme zachovali všetko, čo má ten príbeh v sebe mať, aby bol zrozumiteľný a hlavne, aby mal to napätie, ktoré má mať," uzavrel režisér.

Pozrite si rozhovor s Petrom Bebjakom:

​Snímku uvedú v slovenských kinách vo štvrtok. Spomínanú minisériu by mala televízia JOJ odvysielať najskôr koncom roka.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie