Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Britská kráľovská rodina má za sebou búrlivý rok
Zdielať na

Britská kráľovská rodina má za sebou búrlivý rok

Archívna reportáž

Princiatko, dve svadby, jedno tehotenstvo. Britská monarchia má za sebou mimoriadne bútlivý rok. Nepochybne nový vietor do rodiny priniesla bývalá americká herečka a súčasná manželka britského princa Harryho, Meghan Markle.

V pondelok 23. apríla priviedla na svet svoje tretie dieťa vojvodkyňa z Cambridge. Princ Louis sa narodil o jedenástej dopoludnia. Princ William bol pri pôrode. Malý Louis sa narodil v tej istej pôrodnici ako jeho súrodenci, princ George a princezná Charlotte. 

​Už pár hodín po pôrode Kate mávala nadšenému davu. Čím je starší, tým viac sa podobá na svoju mamu.

Dva dni pred narodením princa Louisa oslávila 92. narodeniny kráľovná Alžbeta II.

Pozrite si priloženú reportáž:

​Je najdlhšie vládnucou korunovanou hlavou v britských dejinách. 

​Dve svadby v jeden rok

Louis odsunul svojho strýka Harryho z následníctva na britský trón na šieste miesto.

​Ani nie mesiac po pôrode čakala Britániu udalosť roka. Harry si zobral bývalú americkú herečku Meghan Markle.

​Svadba sa konala 19. mája vo Windsore. 

Pozrite si archívnu reportáž:

​Deviateho júla sa konal krst princa Louisa. V tento deň v roku 1947 oznámili Alžbeta II. a princ Philip zásnuby a presne o 71 rokov neskôr pokrstili kráľovnino najmladšie pravnúča.  

​Oficiálne fotky vznikli v Clarence House.

Princezná Eugenia a manažér nočného klubu Jack Brooksbanks sa 12. októbra zosobášili v kaplnke Svätého Juraja vo Windsore, na mieste, kde sa v máji oženil princ Harry s Meghan Markle. 

Svadba princeznej a manažéra bola sedemnástou kráľovskou svadbou za posledných 150 rokov, ktoré sa v kaplnke uskutočnili. 

Spory bratov a švagrín

Iba tri dni po radostnej udalosti prišla správa o tehotenstvo Meghan. Kráľovský palác novinu oznámil po prílete páru do Austrálie.

​Ich prvý potomok sa narodí v apríli 2019.

Princ Charles sa 14. novembra dožil životného jubilea 70 rokov. 

Následník trónu je známy aktivizmom. Venuje sa ochrane historických stavieb, ekológii a je hlasným bojovníkom proti globálnemu otepľovaniu. Priznal, že až sa stane kráľom, s týmito aktivitami prestane.

Pozrite si priloženú reportáž:

​Rodinu na sklonku roka poznačili spory nielen bratov Williama a Harryho, ale aj ich manželiek. Na verejnosť sa dostali informácie, že Meghan v paláci prezývajú hurikán.

​Zamestnancov má budiť už o piatej hodine ráno a podľa slov odídencov z paláca je neznesiteľná. O jej prehnaných nárokoch si prečítajte TU.

Bratia dokonca nemali ani stráviť Vianoce za jedným stolom. Napokon však Kensingtonský palác na sociálnej sieti uviedol, že rodina strávi najkrajšie sviatky spolu. Na prvý sviatok vianočný sa dokonca všetci štyria objavili na tradičnej vianočnej omši v Norfolku. 

​Chýbal iba princ Philip, ktorý sa vlani stiahol z verejného života, a Charlesova polovička, vojvodkyňa Camilla.

Súvisiace články

Najčítanejšie