Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenský Hollywood v Košiciach. Divákov čaká maratón skvelých filmov
Zdielať na

Slovenský Hollywood v Košiciach. Divákov čaká maratón skvelých filmov

Do kalendára európskych festivalov sa nepochybne zapísal aj 26. ročník košického Art Film Festivalu. Diváci sa môžu tešiť na 205 kvalitných filmov, do metropoly východu zavíta až 300 významných osobností.

Fanúšikov kvalitnej kinematografie čaká v Košiciach vskutku bohatý program. Okrem premietania sa môžu diváci tešiť aj na koncerty a autogramiády osobností.

Košice budú hostiť deväť dní hercov a herečky, ktorých bežne možno vídať iba na televíznych obrazovkách.

K festivalu patrí nepochybne aj červený koberec, ktorý bol aj tento rok zaťažený slávnymi menami.

"Som len človek a teším sa, keď vidím hercov a herečky, ktorých vidím iba v telke," povedal premiér Peter Pellegrini, ktorý má k filmu blízko. Ako ale priznal, má rád iba tie so šťastným koncom.

Na tie s happyendom, ale aj na vážne, na dokumentárne či rýdzo slovenské sa môžete tešiť viac ako týždeň.

Pozrite sa na otvárací ceremoniál, ktorý sa uskutočnil v piatok:

Spomienky na detstvo

Slovenská herečka Zuzana Mauréry si prevzala počas festivalu jeho prvú tohtoročnú cenu Hercova misia. Ocenenie, ktoré je určené domácim či zahraničným osobnostiam za výnimočný prínos v oblasti hereckej tvorby, si v sobotu prevzala na košickej Hlavnej ulici pri Dolnej bráne z rúk prezidenta festivalu Milana Lasicu.

"Čo môže byť viac, ako keď vás ocenia vaši kolegovia, vaši domáci a vaše publikum?" opýtala sa umelkyňa počas preberania ceny.

Mauréry sa pri slávnostnej príležitosti vyznala tiež z vrúcneho vzťahu ku Košiciam. "Strávila som tu časť detstva, pretože môj otec hral šesť rokov v opere Štátneho divadla. Mám ku Košiciam vnútorný vzťah a vždy sa sem budem rada vracať. Myslím si, že Košice sú skvelé mesto a určite si zaslúžia taký skvelý festival, ako je Art Film Fest," uviedla herečka.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie