Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Košiciach otvorili Art Film Fest
Zdielať na

V Košiciach otvorili Art Film Fest

V piatok v Košiciach odštartoval 26. ročník medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest. Podujatie organizátori oficiálne otvorili večer ceremoniálom v miestnej Kunsthalle.

Na úvod ceremoniálu sa prítomní dozvedeli o stúpajúcom počte diel nakrútených ženami, viac ako polovica filmov v Medzinárodnej súťaži celovečerných hraných filmov je od režisérok.

Počas otváracieho ceremoniálu festivalu jeho prezident Milan Lasica spolu s generálnym riaditeľom Slovenského filmového ústavu Petrom Dubeckým odovzdali Cenu prezidenta festivalu.

​Tú tento rok dostal režisér, scenárista, producent, zakladateľ autorského štúdia Febio a filmového festivalu Febiofest Fero Fenič. Držiteľ ceny pre osobnosti, ktoré významným spôsobom rozvíjajú filmové umenie, prispel aj do programu festivalu, a to sekciou Fero Fenič pozýva.

Organizátori odovzdali v piatok večer i ocenenia Zlatá kamera. Prvou laureátkou sa stala poľská filmárka Agnieszka Holland, ktorá si však pre zdravotné dôvody nemohla cenu prevziať osobne. Trofej za ňu prebrala jej dcéra Kasia Adamik, ktorá je tiež filmárkou a na Art Film Feste osobne uvedie svoj film Amok (2017). Návštevníci festivalu si od Holland budú môcť pozrieť snímky Európa, Európa (1990) a Cez kosti mŕtvych (2017).

Z rúk umeleckého riaditeľa Petra Nágela si druhú zlatú kameru prevzal ruský režisér Alexej German ml. Na festivale si priaznivci filmu budú môcť pozrieť dve jeho snímky, ktoré osobne uvedie, a to Pod elektrickými mrakmi (2015) a Dovlatov (2018).

Juraj Čurný bol hosťom Novín o 12-tej. Pozrite si rozhovor s ním:

​Na začiatku Art Film Festu tiež odovzdali prvú z dvoch tohtoročných Hercových misií. Tú si od svojho kolegu Jána Jackuliaka prevzala slovenská filmová, televízna a divadelná herečka Zuzana Mauréry. Druhou cenou Hercova misia si organizátori na záver festivalu uctia českú herečku Ivanu Chýlkovú.

Festival otvorila snímka Filmové hviezdy nezomierajú v Liverpoole. Okrem úvodného filmu si návštevníci podujatia budú môcť do 23. júna v košických kinách a kultúrnych priestoroch pozrieť vyše dvesto ďalších celovečerných a krátkometrážnych titulov tematicky rozdelených do sekcií Be2Can starter, Okolo sveta, American Indies, Prísľuby z východu, Európske zákutia, Susedia online, Bergman 100, Nočná prehliadka, Prezidentov výber, Krátke filmy špeciál: Švédsko, Variety select: Art Films, Láska & anarchia, Amfiteáter, Filmy pre deti, Slovenská sezóna či spomínanej Fero Fenič pozýva.

Súvisiace články

Najčítanejšie