Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trump je prasa, tvrdí Waters
Zdielať na

Trump je prasa, tvrdí Waters

Zdroj: topstar.sk

Unikátny koncert rockovej legendy. US+THEM je názov aktuálneho turné Rogera Watersa. Bývalý basgitarsta skupiny Pink Floyd fanúšikom opäť ponúka svoje videnie sveta počas dva a pol hodinovej šou. Do setlistu vytiahol klasiky z najúspešnejších albumov Meddle (1971), The Dark Side Of The Moon (1973), Wish You Were Here (1975), Animals (1977), The Wall (1979) a z vlaňajšej sólovej novinky Is This The Life We Really Want? (2017). Slovenskí milovníci „floydov“ mali možnosť excelentnú šou vidieť v Prahe (27.-28.apríla), v Budapešti (2.mája) a vo Viedni (16.mája).

Resist!

Waters je neúnavný bojovník za mier. Svoje postoje už roky vkladá do hudobnej tvorby. Nielen ako dôležitá autorská súčasť skupiny Pink Floyd, ale aj na sólovej dráhe. Nosnou témou je pre neho vojna. Odpor voči nej, odpor voči ozbrojeným konfliktom, odpor voči nespravodlivosti, odpor voči rasizmu, fašizmu, voči skorumpovaným vládcom sveta. Počas šou to niekoľkokrát nahlas proklamuje. Resist! A nenecháva to iba v rovine hudobnej. Skladbám dáva nový, vizuálny rozmer.

​Vitajte v mašinérii

Na pláži sedí žena, počuť iba šumenie oceánu a čajky. Do toho nastupuje Waters so spoluhráčmi. „Otvárakom“ je Breathe (album The Dark Side of The Moon) a One Of These Days (album Meddle). Waters v prvej hodinke koncertu ponúka okrem osvedčených skladieb, aj tri piesne zo svojho posledného sólového počinu Is This The Life We Really Want? Jedným z hudobných vrcholov je určite Welcome To The Machine, z legendárneho albumu Wish You Were Here. Watersovi hudobníci sú zdatní. Napokon, niektorí z nich s ním hrajú roky, ba dokonca spolupracovali aj so zvyšnými členmi Pink Floyd. Nezaostávajú ani vokalistky. Punc najvyššej kvality dáva koncertu kvadrofónny zvuk.

Trump je prasa

V roku 1977 Pink Floyd vydali album Animals. Ovplyvnený bol románom Georga Orwella Zvieracia farma. Hovorí o nadradenosti v ríši zvierat. Waters ju personifikuje na globálne pomery. V jednej časti koncertu Waters proklamuje, že vládcami sveta sú svine. Za najväčšie prasa pritom považuje amerického prezidenta Donalda Trumpa. Skladba Pigs vyznieva veľmi sugestívne. Navyše, Waters nad divákmi postavil maketu londýnskej elektrárne Battersea, ktorá je symbolom albumu Animals. Na stenách sú premietané rôzne „tváre“ amerického prezidenta. Raz vyzerá ako prostitútka, inokedy ako zviera. Navyše, vo vzduchu lieta nad divákmi obrovské prasa s Trumpovou podobizňou. Mimochodom, tento fór použil Waters aj počas predošlého turné The Wall (2011-2013). Jedno je isté, hudobná ikona si pred politikou a výrokmi Trumpa servítku pred ústa nedáva.

​Kontrasty sveta

Roger Waters nám ukazuje usmievavé tváre politikov v kontraste so zúfalými tvárami detí, ktoré nemajú čo do úst. Emócie šponuje bojovými scénami a zbraňami, ktoré tento svet nezmyselne produkuje. Sú to protiklady sveta, ktoré sa vynímajú v projekciách skladieb Money, Us and Them. Koncert sa končí veľmi dobre vymysleným efektom počas Brain Damage a Eclipse. Svetlá vytvárajú nad hlavami divákov obrovský ihlan, do ktorého prenikajú všetky farby dúhy. Efekt prizmy odkazuje na posolstvo jedného z najpredávanejších albumov všetkých čias - The Dark Side of The Moon.

Waters kritizuje situáciu v najexponovanejších a vojnou zmietaných krajinách sveta. Volá po mieri. Volá po najzákladnejších ľudských právach. Volá po ľudskosti. Jednou zo symbolík koncertu sú ľudské ruky. Pomôcť človeku môže iba človek. Diváci si vyžiadali ešte dva (naplánované) prídavky. Mother a Comfortably Numb z albumu The Wall znamenali definitívne finále. Na divákov padajú tisíce papierových lístkov, na ktorých je odkaz Resist! Šumenie oceánu a čajky uzatvárajú Watersov koncertný príbeh. Úspešne. Divák zisťuje až v samom závere, že žena na pláži má pri sebe dieťa. Dieťa ako nádej.

Roger Waters v Európe zostáva do konca augusta. V našich zemepisných šírkach bude ešte koncertovať napríklad v Mníchove alebo v Krakove. Viac tu: https://rogerwaters.com/

SETLIST, Viedeň, 16.5.2018 :

SET1: Brethe, One of These Days, Time, Breathe (reprise), The Great Gig in The Sky, Welcome to The Machine, Deja vu, The Last Refugee, Picture That, Wish You Were Here, The Happiest Day of Our Lives, Another Brick In The Wall part II, Another Brick In The Wall part III,

SET2: Dogs, Pigs, Money, Us and Them, Smell the Roses, Brain Damage, Eclipse. Bonus: Mother, Comfortably Numb

Súvisiace články

Najčítanejšie