Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Formanovi vzdávajú hold médiá a kolegovia na celom svete
Zdielať na

Formanovi vzdávajú hold médiá a kolegovia na celom svete

Archívna reportáž

Filmových fanúšikov zasiahla smutná správa. Vo veku 86 rokov zomrel jeden z velikánov strieborného plátna Miloš Forman. Československý režisér si dokázal podmaniť Hollywood. Režíroval viaceré úspešné snímky. Za filmy Prelet nad kukučím hniezdom a Amadeus získal prestížne Oscary. Kolegovia, novinári ale aj kritici vzdávajú hold režisérovi Milošovi Formanovi.

Helena Třeštíková, jedna z najúspešnejších českých dokumentaristiek, práve pracuje na filme o Milošovi Formanovi. Väčší pojem náš film nepozná. Bol rebel, ktorý si presadzoval do svojich filmov tzv. nehercov. Keď nie veľmi výnimočný študent natočil 6 rokov po DAMU Konkurz, Lásky jedné plavovlásky a Hoří má panenko, bolo jasné, že hviezda československého filmu bude len stúpať.

Po roku 1968 emigroval do Spojených štátov. Filmovými skvosty ako Prelet nad kukučím hniezdom, Amadeus, Valmont alebo muzikálom Vlasy dobyl i Hollywood, získal dva Oscary a tri Zlaté glóbusy. Vo filmoch mal najväčšie hviezdy – Jacka Nicholsona, Woodyho Harrelsona, Jima Carreyho.

Veľký priateľ bývalého prezidenta Václava Havla trávil posledné roky v americkom Connecticute s rodinou, do Európy už nejazdil. Zomrel v 68 rokoch obklopený manželkou Martinou a štyrmi synmi, ktorí pokračujú v jeho šľapajách.

Po správe o úmrtí Miloša Formana vzdávajú pôvodom českému režisérovi hold média a kolegovia po celom svete. V denníkoch aj na filmových serveroch vyšli desiatky nekrológov, v ktorých ich autori Formana vykresľujú ako osobnosť, ktorá výrazne ovplyvnila svetovú kinematografiu svojim podvratným zmyslom pre humor a citlivosťou pre príbehy spoločenských outsiderov. Vlna smútku zasiahla aj sociálne siete, kde svoju sústrasť prejavujú filmoví kritici, herci a bývalí spolupracovníci. 

​O úmrtí celosvetovo uznávaného filmára okamžite informovali všetky významné svetové agentúry, denníky, spravodajské servery aj televízie a rozhlasové stanice. Nekrológy sa krátko po zverejnení smutnej správy objavili ako v odborných periodikách ako sú Variety či Hollywood Reporter, tak aj v popredných denníkoch ako The New York Times, Independent či Die Welt.

List New York Times píše o Formanovi ako o tvorcovi, ktorý neustále konfrontoval Hollywood svojim podvratným duchom a ktorý patril k filmárom, ktorí sa snažili spojiť tvorbu divácky úspešných snímkov s citom pre nekonformné témy. "Miloš Forman, antiautoritársky režisér, ktorý mal jedinečnú citlivosť pre americké témy, na ktoré sa pozeral satirickým spôsobom," napísal The Hollywood Reporter.

"Božská inšpirácia šialenstva - jeho rozporuplnosťou, tvorivosťou, akousi vyššou príčetnosťou a krytím a legitimitou, ktorú dáva protestom proti útlaku a tyranom všetkého druhu - to boli myšlienky, ktoré Miloša Formana povzbudzovali behom jeho pozoruhodnej tvorcovskej dráhy. Bol to emigrant českej novej vlny, ktorý so sebou do Hollywoodu priniesol ducha protisovietskej vzbury a dokázal rozvíjať svojou typickou satirickú komiku a vášeň pre ľudskosť na desiatky najrôznejších spôsobov," napísal v denníku Guardian filmový recenzent Peter Bradshaw.

Reakcie na Formanovo úmrtie zaplavili aj sociálne siete. "Jeho filmografia je jedinečná a ukazuje, že bol v srdci rebelom a mal v sebe ducha ľudskosti," napísal na twitteri britský režisér a scenárista Edgar Wright. Herec Antonio Banderas Formana ocenil ako "génia kinematografie a majstra v spodobnení ľudskej situácie". Podľa britského herca Caryho Elwesa "nikto nedokázal spojiť majstrovské rozprávanie s výnimočnými obrazmi tak ako Miloš".

Miloš Forman dostal od amerických režisérov cenu za celoživotné dielo:

Súvisiace články

Najčítanejšie