Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bratislava zažila svetový moderný balet
Zdielať na

Bratislava zažila svetový moderný balet

Do Bratislavy zavítali svetové tanečné telesá a špičkoví slovenskí tanečníci pôsobiaci v zahraničí. Divákom ich predstavil medzinárodný tanečný festival CHOREA.

Ideou festivalu je pripomenúť Slovensku, akých kvalitných umelcov má v popredných svetových súboroch a tiež priblížiť slovenskému divákovi aktuálne dianie na svetovej scéne moderného baletu.

Hra menom život

Festival odštartoval 8. júna v Divadle Tower Stage predstavením Ballet Finland. Pod vedením choreografa a umeleckého riaditeľa Villeho Valkonena predstaví choreografie Seven a Red Light Drowning.

Seven je poctou fínskemu skladateľovi Jeanovi Sibeliovi a jeho poslednému dielu - 7. symfónii, zatiaľ čo Red Light Drowning je moderná súhra videoprojekcií a tanca.

Chorvátske národné divadlo zo Splitu predviedlo moderný balet 5 to 12 v réžii a choreografii Igora Kirova, umeleckého riaditeľa baletu. Lyrické obrazy plné úvah o hre menom život na pozadí temperamentnej balkánskej hudby prinesie do Bratislavy kus južnej Európy.

Poprední umelci

Laleget Danza z Mexico City vedie choreograf a tanečník Diego Vazquez, ktorý spolu s tanečnicou Faizah Grootens zatancujú 2 choreografie v celovečernom programe. False Cognate je sólo inšpirované rozporuplným vzťahom k Biblii, Pendiente je tanečný duet na motívy knihy Gabriela G. Márqueza Kronika vopred ohlásenej smrti a sľubuje výnimočný multimediálny zážitok s kvadrofónnym zvukom.

Vrcholom festivalu bolo Open Air GALA 11. júna, počas ktorého po prvýkrát sa na jednej otvorenej scéne na nábreží Dunaja predstavili špičkoví slovenskí tanečníci a choreografi, ktorí sú poprednými
umelcami vo svetových telesách.

Súvisiace články

Najčítanejšie