Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ceny Berlinale: Krištáľového medveďa získala Piata loď Ivety Grófovej
Zdielať na

Ceny Berlinale: Krištáľového medveďa získala Piata loď Ivety Grófovej

Na 67. ročníku medzinárodného filmového festivalu Berlinale získala cenu talentovaná slovenská režisérka Iveta Grófová. Je to prvá soška, ktorú Slovensko získalo na Berlinale od rozpadu Česko-Slovenska. Krištáľového medveďa si odniesla za snímku Piata loď, ktorej námetom bola rovnomenná slovenská kniha.

Detská porota udelila Krištáľového medveďa za najlepší film v súťažnej sekcii Generation Kplus slovensko-česko-maďarskej snímke Piata loď. "Vybrali sme film, ktorý je kreatívny a autentický. Je o dvoch deťoch, ktoré stvorili svoj vlastný malý svet a pravidlá. Príbeh filmu je podľa nás veľmi dojímavý a tiež herci boli veľmi uveriteľní," uviedla porota. 

Film Piata loď režisérky Ivety Grófovej mal na Berlinale svoju svetovú premiéru. "Je to skvelá vec, o to úžasnejšia, že o tom rozhodla detská porota, čo je špecifická vec na Berlinale. Je to cena od divákov, nie od odborníkov," teší sa režisérka. 

V rámci programovej sekcie Generation Kplus ju odprezentovali celkom päťkrát a stretla sa s pozitívnymi reakciami detských, dospelých divákov i filmových kritikov.

Rodinná dráma Piata loď vznikla na motívy úspešného rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej.

​V slovenských kinách sa film objaví 16. marca.

Snímka súťažila v konkurencii filmov z viacerých krajín, ako je Brazília, Veľká Británia, Austrália, Kanada, Poľsko, USA, Nemecko, Argentína, Mexiko, Čína a ďalšie. Film sprevádzala početná delegácia vrátane detských hercov Vanessy Szamuhelovej, Matúša Bačišina, producentky Kataríny Krnáčovej, kameramanky Denisy Buranovej a spisovateľky Moniky Kompaníkovej.

Ďalšie ocenenia

Zlatého medveďa za najlepší film na 67. ročníku festivalu Berlinale získala maďarská snímka O tele a duši režisérky Ildikó Enyedi. Rozhodla o tom medzinárodná porota na čele s holandským režisérom Paulom Verhoevenom. 

Film hovorí o dvoch zamestnancoch jatiek v Budapešti a zachytáva prekvapivý zrod ľudských citov v kulisách smrti zvierat. Maďarsko získalo Zlatého medveďa naposledy v roku 1975. 

Poľsko-česko-nemecký film poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej s názvom Cez kosti mŕtvych získal na festivale cenu Alfreda Bauera za film, ktorý otvára nové perspektívy v tomto umení.

Veľkú cenu poroty, ktorá sa považuje za druhé miesto medzi ocenenými filmami, si z Berlína odváža Félicité, film, ktorý nakrútil režisér Alain Gomis zo Senegalu.  

Piata loď

Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu získal Fín Aki Kaurismäki za film Druhá strana nádeje, ktorý hovorí o zbližovaní sýrskeho utečenca a majiteľa reštaurácie v Helsinkách. 

Strieborného medveďa za najlepší scenár obdržali Sebastián Lelio a Gonzalo Maza za film Una mujer fantástica (Fantastická žena). 

Pozrite si trailer oceneného filmu Piata loď: 

Súvisiace články

Najčítanejšie