Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Švagor španielskeho kráľa ide na šesť rokov do basy
Zdielať na

Švagor španielskeho kráľa ide na šesť rokov do basy

Súd v Palma de Mallorca zbavil viny z účasti na daňových podvodoch sestru španielskeho kráľa Cristinu. Vinným je naopak jej manžel Iňaki Urdangarin. Ten ide na šesť rokov a tri mesiace do väzenia.

Urdangarina obžalovali z daňových podvodov a sprenevery verejných fondov, za čo ho chcela prokuratúra poslať do väzenia až na 20 rokov. Cristina čelila obvineniu z účasti na daňových deliktoch svojho manžela. Prokurátor navrhoval potrestať sestru španielskeho kráľa osemročným väzením.

Kráľ jej odobral titul

Súd síce princeznú zbavil trestnoprávnej obžaloby, ale uložil jej pokutu vo výške 265 tisíc eur za jej občianskoprávnu zodpovednosť. Pokutu dostal aj jej manžel a to vo výške 512 tisíc eur. 

Princezná Cristina čelila obžalobe za spolupáchateľstvo pri daňových deliktoch svojho muža v súvislosti s firmou Aizoon, ktorú manželia vlastnili rovnakým dielom. Cristina sa bránila, že nevedela nič o financiách firmy a že o ekonomické záležitosti sa staral manžel.

Reuters

​Sám kráľ Felipe VI. prípad nekomentoval. Pred dvoma rokmi ale princeznej kvôli súdnemu vyšetrovaniu odobral titul vojvodkyňa z Palmy.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie