Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Srdečný, statočný, s nezameniteľným humorom. Takto spomínajú na Slezáčka hereckí kolegovia
Zdielať na

Srdečný, statočný, s nezameniteľným humorom. Takto spomínajú na Slezáčka hereckí kolegovia

PIEŠŤANY, BRATISLAVA / Do hereckého neba odišla ďalšia veľká osobnosť. Juraj Slezáček zomrel v piatok v Piešťanoch. Vo veku 73 rokov prehral boj so zákernou chorobou. Nezabudnuteľný veliteľ žandárov v muzikáli Na Skle maľované a naposledy aj svojský, no o to obľúbenejší Emilko Blichár v seriáli Panelák, k množstvu divadelných a filmových úloh už ďalšiu nepridá. Pozrite si, ako si na neho spomínajú jeho kolegovia.

"Juraj bol veľmi krehký. V podstate bol v duši veľmi solídny a veľmi slušný chlapec. A tento náš príšerný divadelný svet ho podľa mňa veľa stál. Znášal bolesť a chorobu s takou statočnosťou a takou noblesou. Ďuro je strata, je strata," takto spomína na herca Juraja Slezáčka herečka Božidara Turzonovová.

"Ďuro bol neskutočný a nesmierne spravodlivý človek. Úprimný. Častokrát ho jeho úprimnosť zabolela. Ale tak treba všetkým tým, ktorí boli neporiadnici. Ja som sväto-sväte prisahal, že za ním prídem a moja lenivosť zapríčinila, že som to už nestihol. Toto nemal urobiť," hovorí o svojom hereckom kolegovi Oldo Hlaváček.

archív

"Nielen z môjho pohľadu, ale aj pohľadu všetkých ľudí bol Juraj veľmi srdečný, múdry, srdečný a šarmantný človek. Chorobu bral ako osudový fakt. Nechcel byť ľutovaný a ani sám seba neľutoval," dodáva herec Mikuláš Huba.

"Juraj Slezáček bol v prvom rade úžasný kolega a vynikajúci herec. Mal neopakovateľný humor. Nech tam hore má dosť veľký súbor. A nech to ta riadi tak, ako to riadil tu dole. A my tam všetci prídeme," dodáva so slzami v očiach Jozef Vajda.

"Každý jeden človek, ktorý ho poznal, vie, aký mal humor. A poznal aj jeho slovník. Bol to otvorený a priamy človek. Na nič sa nehral a v tomto ho absolútne obdivujem," priznáva herečka Mirka Partlová.

V jojkárskom seriáli Panelák účinkoval od prvej klapky. Verní mu ostal 7 rokov a neodmysliteľne k nemu patril jeho pes. 

"Juraj Slezáček bol pre Televíziu JOJ jednou s hlavných postáv bol veľmi významným hercom v našom dlhodobom projekte," dodal generálny riaditeľ TV JOJ Marcel Grega.

"Väčšinou sme si tak zanadávali na futbal a na politiku. To boli také naše dve témy. Potom sme si dali jednu cigaretku a ja som mal potom vďaka tomu veľmi príjemné popoludnie," spomína na spoločné chvíle s Jurajom otec seriálu Panelák Andy Kraus.

Juraj Slezáček bol vynikajúcim kamarátom ale aj kolegom, šéfom či profesorom.

"On bol z tej starej hereckej školy, vždy bol fantasticky pripravený. On nikdy nechodil na pľac s textami. Odišiel ako bohém. Viem, že to bolo vo vinárničke, tak ako žil," dodáva René Štúr.

"Juraj bol nesmierne dobrosrdečný. Ja si pamätám, že keď som prišiel do divadla a blížil sa marec - čas daňových priznaní, a Juraj ich vypisoval všetkým. Nech sa tam hore nakazia všetci jeho humorom tak, ako sme sa ním nakazili my tu dole," hovorí Vladimír Kobielsky.

archív

"Jedno veľké, obrovské ďakujem. Za všetko. Nielen za to, že som s ním mohol byť, nielen za to, že som s ním mohol hrať, ale aj za všetku pomoc, ktorú mne aj ostatným kolegom poskytol," povedal pre televíziu JOJ s dojatím v hlase herec Branislav Bystriansky.

A to aj včase keď bojoval s rakovinou ústnej dutiny. Tá ho napokon donútila urobiť si v Paneláku prestávku. No on svojím verným odkázal, že sa Emilko sa chce vrátiť. "O tom nerozhodujem ja. Myslím si, že nejaký šéf tam hore zariadi, či budem alebo nebudem. Ja si síce veľmi vážim záujem divákov. Mňa lieči celé Slovensko a som na to hrdý. A za to ďakujem," povedal Juraj Slezáček ešte počas svojej liečby pre TV JOJ.

Zákerná choroba však napokon rozhodla, že jeho umenie, smiech a dobrota ostanú už iba v spomienkach.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie