Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Art Film Fest: Také osobnosti, aké prídu do Košíc, dlho na Slovensku neboli
Zdielať na

Art Film Fest: Také osobnosti, aké prídu do Košíc, dlho na Slovensku neboli

O pár dní sa Košice stanú hlavným filmovým mestom Slovenska. 17. júna sa začne Medzinárodný filmový festival Art Film Fest, čo je vždy veľký sviatok pre milovníkov pohyblivých obrázkov.

Filmový festival Art Film Fest sa po 23 rokoch prvýkrát koná v Košiciach. "Sú tam lepšie podmienky ako boli v Tepliciach. To bol aj dôvod, prečo sa festival presťahoval na východ," povedal umelecký riaditeľ Art Film Fest Peter Nágel. Všetko dobré, čo je spájané s festivalom, bude pokračovať aj v Košiciach.

Dve oživenia

"Keďže je to premiérový ročník v Košiciach, organizátori ho chceli vylepšiť. Okrem tradičných sekcií, máme dve výrazné oživenia. Prvé je sekcia s názvom Be2Can Starter, kde ponúkame filmy z troch najprestížnejších filmových festivalov. A v druhej sekcii sa nám podarilo spojiť s prestížnym periodikom, jeho kritici pripravujú filmy o umení a umelcoch," povedal Nágel.

Tabule s menami budú v Košiciach osádzať priamo do potoka, ktorý tečie na Hlavnej ulici.

"Tradíciou je, če počas festivalu odmeňujeme dve osobnosti. Tento rok to bude český herec Karel Roden a srbský herec Lazar Ristovski," vymenováva Nágel.

Osobnosti na Feste

Také osobnosti, aké prídu do Košíc, dlho na Slovensku neboli. Na úvod festivalu príde Stephen Daldry - špičkový anglický scenárista a režisér. Na záver festivalu príde legenda svetového filmu režisér Alan Parker, ktorého kráľovna Alžbetou II. povýšila do šľachtického stavu.  

"Festival v Cannes skončil tento rok 22. mája a my sme mali týždeň na to, aby sa nám podarilo dostať do programu filmy. Podarilo sa nám zohnať štyri veľké filmy, vrátane toho, ktorý získal Zlatú palmu,
" hovorí Nágel. Zo slovenskej kinematografie sa môžeme tešiť na Ja, Olga Hepnárová.

Pozrite si celý rozhovor moderátora Jána Mečiara s umeleckým riaditeľom Petrom Nágelom:

Súvisiace články

Najčítanejšie