Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Hercova misia z Art Filmu aj pre Zuzanu Kronerovú
Zdielať na

Hercova misia z Art Filmu aj pre Zuzanu Kronerovú

Všetko sa začalo presvedčením, že herectvo je pre ňu životný omyl! Stala sa však jednou z najvýraznejších osobností slovenského herectva. Zuzka Kronerová si dnes na Art Film Feste prevzala ocenenie Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. Vo Festivalovom parku pripevnila mosadznú tabuľku so svojím menom. Nachádza sa hneď vedľa tabuľky známeho Gérarda Depardieua...

Rodáčka z Martina pochádza zo slávneho hereckého rodu – mama, otec i strýkovia a teta boli hercami. Do sveta filmu sa zaľúbila ešte ako 12-ročná, keď sledovala nakrúcanie filmu Obchod na korze, no pred kameru sa postavila až oveľa neskôr. Aj napriek počiatočnému váhaniu stretla na VŠMU veľké osobnosti, ktoré ju priviedli k celoživotnej láske k herectvu.

Pred 15 rokmi si na Art Film Feste Hercovu misiu prevzal aj jej otec Jozef Kroner. Zuzka Kronerová priznala, že jej bol vzorom.

"Deti sa nemajú vychovávať mentorovaním, ale príkladom. Videla som svojho otca, ako sa do piatej ráno v kuchyni učí texty. Asi toho veľa nenaspal, lebo často sme sa v tej istej kuchyni do druhej v noci rozprávali o živote, o filme, o divadle a vždy mi toho veľa odovzdal – ale tak nenásilne, nenápadne. Obaja rodičia mali veľkú pokoru voči kumštu. Otec s každou postavou začínal od nuly a nikdy nevyťahoval tie známe herecké šuflíky. A čo ma ešte naučil bolo odmietanie príležitostí, o ktorých nie som presvedčená, že sú pre mňa vhodné."

Pri preberaní ocenenia žiarila šťastím: "Veľmi si vážim túto cenu. Som dojatá, nadšená."

SITA/Ľubimír Vaniher

Súvisiace články

Najčítanejšie