Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Večierok osobností. Magazín Time zverejnil zoznam 100 najvplyvnejších ľudí
Zdielať na

Večierok osobností. Magazín Time zverejnil zoznam 100 najvplyvnejších ľudí

WASHINGTON / V tohtoročnom zozname 100 najvplyvnejších osobností roka, ktorý zverejnil magazín Time už po 13. raz, sú prezidenti a politici spoločne s hercami, ochrancami prírody, vedcami a počítačovými géniami. Šéfredaktorka časopisu Time Nancy Gibbs povedala, že hoci s niektorými menami v zozname nemusíme súhlasiť.

"Dokážu nás prinútiť rozmýšľať," uviedla televízia Sky News.

Časopis vybral tento rok sedem ľudí, ktorí obsadia šesť titulných stránok celosvetového vydania magazínu. Sú to americký herec Leonardo DiCaprio, americká speváčka Nicki Minaj, zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg a jeho manželka Priscilla Chan, americký skladateľ, libretista a herec Lin-Manuel Miranda, francúzska politička, šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagarde a indická herečka, speváčka a filantropka Prijanka Choppra.

Americkí kandidáti na prezidenta

Na zozname sú štyria americkí prezidentskí kandidáti - Hillary Clinton, Bernie Sanders, Donald Trump a Ted Cruz, ako aj súčasný prezident USA Barack Obama a minister zahraničných vecí John Kerry.

Obama je na zozname po 11. raz, Hillary Clinton po 10. raz, nemecká kancelárka Angela Merkel po 8. raz a čínsky prezident Si Ťin-pching po 7. raz, informovala Sky News.

Štyridsať žien

V stovke najvplyvnejších osobností roka, ktorých poradie nie je stanovené, je 40 žien. Okrem šéfky Medzinárodného menového fondu Christine Lagarde sú to herečky Melissa McCarthy a Julia Louis-Dreyfus, talianska spisovateľka píšuca pod pseudonymom Elena Ferrante a americká šermiarka Ibtihaj Muhammad, ktorá sa ako prvá športovkyňa v dejinách USA predstaví na olympijských hrách s hidžábom na hlave.

Najmladšou osobnosťou v zozname je 19-ročná americká plavkyňa Katie Ledecky, ktorá si z olympiády odniesla zlatú medailu, najstaršou je 87-ročná japonská umelkyňa Jajoi Kusama.

Majú čo naučiť

Šéfredaktorka magazínu Time zdôraznila, že "tým či oným spôsobom každý z nich stelesňuje nejaký prelom: porušili pravidlá, prekonali rekord, porušili mlčanlivosť, prekonali hranice a odhalili, čoho sme schopní".

"Ľudia na zozname, každý svojím spôsobom, nás majú čo naučiť," dodala.

Americký časopis vyberá do zoznamu najvplyvnejších ľudí v americkom svete tých, ktorí podľa jeho názoru menia svet, a to bez ohľadu na dôsledku svojich činov.

Večierok plný osobností:

Súvisiace články

Najčítanejšie