Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
35 rokov od smrti českého rockového rebela Jiřího Schelingera
Zdielať na
Showbiznis

35 rokov od smrti českého rockového rebela Jiřího Schelingera

Zdroj: archív Milana Schelingera

35 rokov uplynulo od chvíle, kedy sa do vĺn Dunaja vrhol spevák Jiří Schelinger († 30), aby už nikdy nevyplával. Kto ho ku skoku vyprovokoval a prečo? Mohla to byť samovražda? Akcia komunistickej ŠtB? Či Schelinger svoju smrť predstieral, aby mohol emigrovať?

Na slávneho interpreta hitov Holubí dům či Což takhle dát si špenát, rebela československej rockovej scény sedemdesiatych rokov, neustále spomína jeho druhá žena Jitka Poledňáková Schelingerová (68).

Tá s Jiřím strávila 5 rokov, z toho dva roky boli manželia.

"Mám dokonca jeho košeľu, ktorú hodil do bielizne v deň, keď odchádzal na Slovensko. Je to strašne zvláštne, ale stále tá košeľa vonia po Jirkovi. Som rada, že tieto veci mám. Vôbec mi nezáleží na tom, že nepoberám po Jirkovej smrti tantiémy, toto je pre mňa ďaleko cennejšie," priznala Poledňáková pred časom.

"Bola biela, ale rokmi už zožltla. Je aj v pôvodnom igelite," dodáva.

Poledňáková hovorí o dni, keď Schelinger zomrel. "Jirka mal ten deň dohodnutý kšeft na Slovensku. Jeho bratovi ani mne dodnes síce nie je jasné, prečo bez kapely, ale nakrúcal tam ten deň Televízny klub mladých.

Mala som ísť s ním, ale dostala som chrípku. Čakala som ho o dva dni doma, lenže Jirka sa nevracal. Do okien spálne nám tú noc svietila lampa a náhle prestala. Nie som blázon, ale vtedy sa mi to zdalo ako znamenie, že sa niečo stalo," spomína.

"Volala som na Slovensko do hotela, kde mi povedali, že tam má veci a nevrátil sa. Volala som na slovenskú políciu, kde mi s údivom povedali, že sa čudujú, že u mňa ešte neboli súdruhovia z Prahy. A že mi musia s poľutovaním povedať, že Jirka skočil z mosta a utopil sa."

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie