Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zomrel nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Imre Kertész
Zdielať na

Zomrel nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Imre Kertész

BUDAPEŠŤ / Vo veku 86 rokov zomrel maďarský spisovateľ a laureát Nobelovej ceny za literatúru Imre Kertész. O jeho úmrtí informovalo vydavateľstvo Magvető Kiadó, ktorého zástupcovia uviedli, že autor skonal po dlhodobej bližšie nešpecifikovanej chorobe o štvrtej hodine ráno vo svojom dome v Budapešti.

Knihy maďarského spisovateľa Imreho Kertésza skúmajú, či aj v čase narastajúceho spoločenského tlaku môže jednotlivec naďalej žiť ako ľudská individualita.

Autor, ktorého život poznamenal okrem vojny aj komunistický režim, knižne debutoval románom Človek bez osudu v roku 1975 a o 27 rokov neskôr sa stal držiteľom Nobelovej ceny za literatúru.

Príbeh Gyuriho

Kertészove kľúčové dielo je rozprávanie židovského chlapca Gyuriho, postavené na kontraste hrôzach života v koncentračných táboroch a nezúčastneného rozprávania dosievajúceho tínedžera.

Po návrate Gyuri zisťuje, že sa musí so svojou skúsenosťou vyrovnať sám. Viac, ako porozumenie a empatia, ho sprevádza ľahostajnosť a nepriateľstvo.

Podľa tohto románu v roku 2005 nakrútili aj veľkofilm.

Kertész tvrdil, že pobyt vOsvienčime bol pre neho prínosný. "V koncentračnom tábore som zažil najsilnejší pocit šťastia. Neviete si predstaviť, aké to je ležať v táborovej nemocnici či zažiť desaťminútovú pauzu počas nepopísateľnej práce. Byť veľmi blízko smrti je tiež druh šťastia. A púhe prežitie predstavuje najväčšiu mysliteľnú slobodu," vyhlásil. 

Úspešný spisovateľ

Medzi jeho ďalšie významné tituly patrí román Fiasko (1988) a Likvidácia (2003). Napísal aj zbierku poviedok Anglický prápor, zväzok troch štúdií Holokaust ako kultúra a zbierku próz z rokov 1991 až 1995 pod názvom Niekto iný.

Okrem toho Kertész tiež prekladal literárne a filozofické texty Friedricha Nietzscheho, Sigmunda Freuda, Eliasa Canettiho, Ludwiga Wittgensteina a ďalších.

Jeho knihy v početných prekladoch obleteli svet.

Nobelova cena

V roku 1992 získal Cenu Georga Sorosa za doterajšie životné dielo a v roku 1997 obdržal lipskú knižnú cenu Európskeho porozumenia "za odvahu a dôslednosť pri opise osudov deportovaných Židov" vo svojich knihách.

Najvýznamnejšie ocenenie - Nobelovu cenu za literatúru - dostal v roku 2002. Stal sa tak štvrtým maďarským laureátom Nobelovej ceny a prvým za literatúru. 

V roku 2014 si prevzal maďarský Rád svätého Štefana, ktorý je najvyšším štátnym ocenením.

Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie