Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Přemysl Boublík zo seriálu ZOO: Učím sa byť autistom
Zdielať na

Přemysl Boublík zo seriálu ZOO: Učím sa byť autistom

Sympatický herec Přemysl Boublík Riška v seriáli ZOO vôbec nechcel hrať. Na kastingu sa uchádzal o úplne inú postavu. Režisér Braňo Mišík ale rozhodol.

Přemysl Boublík hrá v seriáli ZOO skutočne zvláštnu postavu. Jeho Riško má ľahké autistické sklony. Miluje dinosaury, má nadpriemerne vysoké IQ a so svojimi rovesníkmi si veľmi nemá čo povedať.

Jeho postava je ťažká, no mladý herec to tak nevníma. "Nikdy som to nejak špeciálne neštudoval, skôr som sa tak ako autista cítil, aj bez špeciálnych schopností, bohužiaľ," smeje sa.

Úplná náhoda

Zaujímavé ale je, že Riška ani hrať nechcel, na kasting prišiel na úplne inú postavu. "Braňo Mišík, keď videl, že to nefunguje, tak sa so mnou rozlúčil a potom mu tak napadlo, že by som mohol vyskúšať Riška," spomína.

"Začali sa ma pýtať na rodinu, že čo chystám a že či sa nebojím, že moja sestra odcestuje do Afriky a podobne. Skončilo to smiechom, dojatíma ja som sám nevedel, ako som sa naladil na tú vlnu," pokračuje. 

Aby bol ale jeho výkon čo najpresvedčivejší, musel sa na úlohu autistu špeciálne pripraviť. Nakontaktoval sa na autistické centrum Svetadiel a dohodol si stretnutie. "Veľkoryso ma u nich prijali a uviedli medzi autistov," hovorí.

TV JOJ

Náročná rola

"Prepínať" medzi osobnosťami nie je ľahké. "Keby sme nakrúcali každý deň, bolo by to ľahšie. Ale ja si pred každým nakrúcaním musím zopakovať tú motoriku, ktorú mám, gestikuláciu, ktorú používam, mimiku, spôsob reči," priznáva.

Najviac ďakuje režisérovi seriálu Braňovi Mišíkovi. Práve vďaka nemu je Riško taký, aký je. "On má zásluhu na tom, že tá postava zafungovala. Povedal mi jednu zásadnú vec: Musí to byť na hranici normálnosti, ak to bude nenormálne, nikoho to zaujímať nebude a po určitom čase to bude ľudí otravovať," dodal.

Přemysl Boublík porozprával o postave Riška aj v Novinách o 12. Pozrite sa:

Najčítanejšie