Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Berlín je plný hviezd. Začal sa 66. ročník prestížneho Berlinale
Zdielať na

Berlín je plný hviezd. Začal sa 66. ročník prestížneho Berlinale

V Berlíne sa to teraz hviezdami len tak hemží. Projekciou snímky Ave, Caesar! v réžii bratov Coenovcov sa tu totiž vo štvrtok večer začal 66. ročník medzinárodného filmového festivalu Berlinale.

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili napríklad hlavná hviezda tejto snímky George Clooney s manželkou Amal Alamuddin. ale aj ďalší protagonisti - Channing Tatum, Josh Brolin a Tilda Swinton. Nechýbali ani samotní režiséri, predsedníčka tohtoročnej poroty Meryl Streep či herečka Julianne Moore.

Ceremoniál sa nevyhol politike - častou témou príhovorov sa stala európska utečenecká kríza.

Festival ponúkol vo svetovej premiére aj česko-slovensko-poľsko-francúzsky film Ja, Olga Hepnarová. Titul o skutočnom príbehu ženy, ktorá v roku 1973 v centre Prahy zrazila nákladným autom ôsmich ľudí, premietli v troch vypredaných sálach.

Zlatý medveď

Festival Berlinale potrvá do 21. februára. O Zlatého medveďa tento rok zabojujú snímky 24 Wochen, Kollektivet, Ejhdeha Vared Mishavad!, Hele Sa Hiwagang Hapis, Fuocoammare, Genius, Cartas da guerra, Boris sans Béatrice, Smrt u Sarajevu, Čang Jiang Tu, Inhebbek Hedi, Soy Nero, Quand on a 17 ans, Zero Days, Zjednoczone stany miłości, L'avenir, Jeder stirbt für sich allein a Midnight Special. O víťazovi rozhodne porota v zložení Clive Owen, Lars Eidinger, Alba Rohrwacher, Małgorzata Szumowska, Nick James, Brigitte Lacombe a spomínaná Streep. Víťazov a víťazky vyhlási porota 20. februára.

Na pamiatku

Počas podujatia si uctia zosnulých Davida Bowieho a Alana Rickmana. Na podujatí im vzdajú hold premietaním snímok, v ktorých účinkovali. Okrem toho si na festivale pripomenú i talianskeho filmára Ettoreho Scolu.

Súčasťou podujatia budú aj workshopy a masterclassy pre filmové talenty, pričom jeden povedie aj Meryl Streep. V rámci sekcie Generation uvedú aj česko-slovensko-bulharský film Ani ve snu!

Berlín je momentálne plný hviezd, pozrite si video:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie