Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Záchranári odmietajú obvinenia, že zlyhali v prípade Leopolda Haverla
Zdielať na

Záchranári odmietajú obvinenia, že zlyhali v prípade Leopolda Haverla

BRATISLAVA / Denníky Nový čas a Plus jeden deň zverejnili vážne podozrenia týkajúce sa smrti Leopolda Haverla. Záchranári vraj herca previezli do nemocnice, kde nemali voľné miesto a prevoz pacienta sa tak predĺžil o niekoľko minút.

Sanitku privolali k pacientovi na Grösslingovej ulici. Herec podľa prvých informácií spadol z postele a necítil sa dobre. Záchranári rozhodli o okamžitom prevoze do nemocnice. 

Najbližšia nemocnica

"Pacient bol smerovaný do najbližšej nemocnice, teda do nemocnice v Starom meste, aby kompetentný pracovník zhodnotil jeho zdravotný stav," uviedol hovorca záchraniek Boris Chmel. 

Leopol Haverl v tejto nemocnici ale nezostal. Službukonajúci lekár sa v tej chvíli venoval inému pacientovi. "Príchod sanitky do nemocnice Staré mesto nebol avizovaný. Poskytnúť komplexnú zdravotnú starostlivosť s neurologickými príhodami bolo v ten deň možné poskytnúť v ďalších nemocniciach. V Ružinove alebo na Antolskej," uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

Plný stav

Hovorkyňa nemocnice tvrdí, že nemocnica na Mickiewiczovej v ten deň informovala operačné stredisko, že majú plný stav.

"Táto nemocnica nemohla v danom čase prijať ďalšieho pacienta na neurologickú jednotku intenzívnej starostlivosti, pretože mala plný stav. Včas o ňom informovala operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby. Je to štandardný postup a aj napriek tomu záchranka priviezla pacienta do tejto nemocnice a až potom do nemocnice Ružinov,"dodala Stano Maťašovská.

Sanitka po niekoľkých minútach čakania odišla do ružinovskej nemocnice, kde pacienta okamžite prijali. Záchranári akékoľvek pochybenie odmietajú. Tvrdia, že postupovali striktne podľa zákona. "Každá informácia je dôležitá, ale v tomto prípade bolo dôležité, aby bol splnený zákon a pacient bol prevezený čo najskôr a prezretý lekárom," dodal hovorca záchraniek.

Preprava bez zbytočného odkladu

Zákon o zdravotnej starostlivosti hovorí, že poskytovateľ je povinný "odborne prepraviť bez zbytočného odkladu osobu, ak si to vyžaduje jej zdravotný stav, do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia ústavnej zdravotnej starostlivosti alebo do zdravotníckeho zariadenia ústavnej zdravotnej starostlivosti podľa pokynu operačného strediska záchrannej zdravotnej služby alebo koordinačného strediska, ktoré je schopné poskytnúť diagnostiku a liečbu nadväzujúcu na poskytnutú neodkladnú zdravotnú starostlivosť, a zabezpečiť, aby posádka ambulancie záchrannej zdravotnej služby bez zbytočného odkladu nahlásila koordinačnému stredisku alebo operačnému stredisku záchrannej zdravotnej služby podľa § 3 ukončenie zásahu a stav pripravenosti (pohotovosti) na ďalší zásah."

O tom, kto v tomto prípade pochybil môže vyšetriť úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie