Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Filmový chodník slávy pribudne dlaždica Emílie Vášáryovej
Zdielať na

Na Filmový chodník slávy pribudne dlaždica Emílie Vášáryovej

Zdroj: SITA

Slovenská herečka Emília Vášáryová dostala v sobotu od organizátorov Medzinárodného filmového festivalu Bratislava ocenenie za dlhoročnú umeleckú tvorbu a taktiež sa stala držiteľkou pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy.

Dlaždicu odhalia na budúci rok v júni pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave počas otvorenia 41. ročníka multižánrového mestského letného festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti.

Meno 73-ročnej herečky tak pribudne k Ladislavovi Chudíkovi, Márii Kráľovičovej, Jozefovi Adamovičovi, Štefanovi Kvietikovi, Eve Krížikovej a Ivanovi Palúchovi. Vášáryová počas sobotňajšieho slávnostného večera okrem toho uviedla na MFF Bratislave film Medená veža režiséra Martina Hollého.

Členka činohry

Emília Vášáryová je od roku 1964 členkou Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave, pričom vynikla najmä v tragických a dramatických úlohách. Účinkuje tiež v pražskom Činohernom klube a v Divadle na zábradlí. Účinkovala v snímkach ako Polnočná omša, Až přijde kocour, Námestie sv. Alžbety, Kubo, Lidé z maringotek, Drak sa vracia, Peter a Lucia, Dobrodružstvo pri obžinkoch, Balada o siedmich obesených, Buddenbrookovci, Mário a kúzelník, Červené víno, Pelíšky, Návrat ztraceného ráje, Kráska v nesnázích, Václav, Nestyda, či Eva Nová.

V roku 2000 ju slovenskí novinári vyhlásili za Herečku storočia roku a v roku 2005 získala Českého leva za stvárnenie hlavnej ženskej úlohy vo filme Horem pádem režiséra Jana Hřebejka.

Súvisiace články

Najčítanejšie