Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Krst Satinského ulice. Ľudí čakali kontajnery so zákazom
Zdielať na

Krst Satinského ulice. Ľudí čakali kontajnery so zákazom

BRATISLAVA / Krst ulice, ktorá nesie meno po Julovi Satinskom, sa skončil fiaskom. Krst náhle zrušili, aj keď mnohí hostia už boli na mieste. Nespokojní obyvatelia bytovky zatarasili vstup do ulice smetnými košmi.

Obyvatelia bratislavskej mestskej časti Staré mesto chceli jednu z ulíc pomenovať po nezabudnuteľnom hercovi, komikovi, rozprávačovi a autorovi scénok, programov či kníh Júliusovi Satinskom.

Krst sa nekonal

Hlasovalo o tom miestne zastupiteľstvo aj magistrát mesta. Okrem starostu na slávnosť pozvali aj primátora hlavného mesta či ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Hostia sa krátko pre štvrtou začali zhromažďovať, hudba sa pripravovala. Vtom organizátori prítomných poprosili, aby odišli, pretože krst sa nekoná.

Zatarasili ulicu košmi

Dôvodom zrušenia boli obyvatelia bytovky, ktorým síce zmena názvu ich ulice neprekáža, ale väčší ruch už áno. Sporné je k dnešnému dňu aj vlastníctvo cesty, ktorá spája Dunajskú ulicu s Cintorínskou. Vstup pre hostí zatarasili smetnými košmi.

"My sme si tu mali spraviť nejakú bránu, nech sa to tu zamyká," hovorí obyvateľka bytovky na Dunajskej ulici.

"My Bratislavčania chceme ten názov ulice. Taký velikán si to zaslúži. Sme veľmi nahnevaní, prečo to robia, prečo to rušia," hovorí obyvateľka hlavného mesta.

Réžia z neba

Starosta, primátor ani minister na krst neprišli. Hudobná kapela sa rozhodla jednu či dve pesničky zahrať aj tak. Manželka Jula Satinského s deťmi sa tešila. Krst dopadol podľa nej na výbornú.

"Toto mal byť symbolický akt, ktorí zorganizovali politici, ktorí to všetko zariadili. My sme nakoniec veľmi radi, že tí politici to odvolali a mohli sme tú ulicu otvárať sami," hovorí Viera Satinská.

Všetci traja sa zhodli na tom, že si to Satinský sám režíroval z neba. "S deťmi sme sa zhodli na tom, že ani tato by to lepšie nevymyslel," hovorí Satinského manželka Viera.

Dúhové znamenie

"Mne sa páči, že tato nám poslal znamenie, že nad sochou bola dúha. Práve vtedy, keď sme tu tabuľu oblievali šampanským," hovorí Satinského dcéra Lucia.

Na jednej strane svietilo slnko, na druhej boli podľa syna Jána mraky. "Socha ukazuje na slnko. Podľa mňa tu jednoznačne vychádza slnko, ktoré je metaforou toho, že ako sa zachovali politickí činitelia, ktorí boli v tomto prípade skutočne zbabelí. Videli nejaké značky zákazu. Mal tu byť aj minister vnútra a jediné, na čo sa zmohol, že odišiel," povedal Satinského syn.

Rodina tabuľu s názvom ulice pokrstila šampanským. "Tá akcia nakoniec dopadla lepšie, ako to bolo naplánované," dodáva Viera Satinská.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie