Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Richard Müller (51) sa nikdy neučil spievať
Zdielať na
Hudba

Richard Müller (51) sa nikdy neučil spievať

Zdroj: SITA

Richard Müller a vokálna skupina Fragile už začali s prípravou na spoločné turné. Avšak na to musia byť naozaj dostatočne pripravení, a tak sa Richard skoro denne stretáva s Braňom Kostkom, ktorý mu dáva cvičenia ako spievať čo najlepšie. Rišo si vraj len pochvaľuje.

Richard Müller sa desiatky rokov živí ako spevák a fanúšikovia jeho spev milujú. Ale ako sám tvrdí, na spev nikdy v živote nechodil. Možno je to prirodzený talent, možno Richardovi pomohlo to, že ako dieťa umeleckú školu navštevoval. "Chodil som na klarinet. Je mi veľmi ľúto, že som to bral na ľahkú váhu," povedal spevák. 

Aj napriek tomu sa na neho čo-to nalepilo a Richard rozumie a chápe hudobnú skladbu. Spevácke školenia však dostáva až teraz. "Prvé maličkosti som sa naučil od Braňa, ktorý ma ich naučil a hneď sa ukázali ako fajn," hovorí ďalej.

Braňo Kostka a Richard Müller sa okrem skúšok s Fragile stretávajú aj vo dvojici a precvičujú rôzne spevácke techniky. Dýchanie, prácu s hlasom, intonáciu. Richard si tieto cvičenia veľmi pochvaľuje.

V jeho veku je netradičné učiť sa nové veci, no Richard to berie ako výzvu. "Keď som niekoľko krátkych týždňov mal spoločnú diskusiu s pánom Satinským, tak mi povedal, že je strašne dôležité, aby človek napriek všetkému napredoval ďalej," vysvetľuje.

A tak sa aj on skúškam a nácvikom spevu postavil čelom a z každej skúšky odchádza o nejaký poznatok bohatší. Spolupracovať so školenými hlasmi z Fragile je totiž veľmi náročné, a tak sa im spevák chce čo možno najviac priblížiť. Teraz si ešte viac uvedomuje, aká je to škoda, že na klarinet zanevrel.

Zdroj: topstar.sk/Alexandra Hinková

Zdielať na

Najčítanejšie