Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Architektka Nového bývania Silvia Brna radí, čo je moderné
Zdielať na

Architektka Nového bývania Silvia Brna radí, čo je moderné

Tri izby v paneláku, rovnaká umaratová kuchyňa, tri vzory obkladačiek, linoleum a nábytok - kedysi všetci bývali rovnako. Dnes ale každý chce bývať trochu inak. Architektka Nového bývania Silvia Brna o tom vie svoje.

Mladí ľudia, ktorí si hľadajú bývanie, zväčša navštevujú staré bytovky. Nie je presná šablóna, podľa ktorej si hľadajú ľudia svoje hniezdočko.

"Niektorí hľadajú vidiecky charakter, niekto zase preferuje moderný dizajn. Sú i takí, ktorí majú radi viacero dizajnov dokopy a moderné je momentálne retro," prezrádza Silvia Brna.

Zmeny na nepoznanie

Pôvodný byt sa veľmi odlišuje od návrhov profesionálnych architektov. Častokrát sa ten byt až výrazne zmení. "Zmeny vedia byť naozaj obrovské, no ide najmä o rozpočet. Keď máme veľký rozpočet vieme z toho bytu urobiť byt na nerozpoznanie," hovorí architektka.

"My už zo skúseností vieme, čo môžeme urobiť s tými panelákmi a ako ich zmeniť," dodáva.

Moderná drevenica

V jednej z najbližších relácii Nového bývania sa bude hľadať drevenica pod Tatrami. "Odcestovali sme až na východ a prvá zastávka boli Tatry v okolí Popradu," prezrádza Silvia Brna.

Drevenice tiež už nie sú tie, ktoré si mnohí pamätajú. Vnútri sa často nachádza moderný dizajn s prvkami vidieckeho charakteru.

"Drevenica vie byť krásna aj v modernom duchu," dodáva architektka. "Minimum nábytku, urobiť krásnu kúpeľňu, vonku miesto na sedenie, vo vnútri krb a nič jej nechýba," dopĺňa.

Pozrite si postrehy architektky Silvie Brny z nakrúcaní relácie Nové bývanie:

Súvisiace články

Najčítanejšie