Skoro jasno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Zomrel legendárny herec Omar Sharif
Zdielať na

Zomrel legendárny herec Omar Sharif

Filmový svet zasiahla smutná správa. V piatok zomrel legendárny egyptský herec Omar Sharif. Mal 83 rokov. Informovala o tom televízia BBC.

Smutnú správu potvrdil aj hercov agent Steve Kenis. "V noci dostal v nemocnici v Káhire infarkt," povedal.

Sharif trpel už tri roky Alzheimerovou chorobou. V rozhovore pre španielsky denník El Mundo to len nedávno prezradil jeho syn Tarek El-Sharif s tým, že jeho otec má problémy s pamäťou a pletú sa mu názvy jeho filmov.

"Je očividné, že sa to bude už iba zhoršovať. Má chvíle, keď je mu lepšie a potom zas chvíle, keď sa cíti zmätený. Zatiaľ vie, že je známym hercom, ale niekedy nechápe, prečo ho ľudia na ulici zdravia. Myslí si, že sú to ľudia, ktorých v minulosti poznal, ale zabudol na nich. Väčšinou sú to však fanúšikovia," priznal vtedy syn legendárneho herca, ktorého matkou bola herečka Faten Hamama.

Legendárny Egypťan

Omar Sharif, vlastným menom Michel Demitri Shalhoub, sa na filmovom plátne po prvý raz objavil v roku 1954 v snímke Smrteľná pasca, pričom pri jej nakrúcaní sa zoznámil so svojou budúcou manželkou Faten Hamama, s ktorou si zahral aj v ďalších filmoch a v roku 1955 sa s ňou oženil.

Predtým ako si ju vzal, konvertoval na islam a začal používať meno Omar al-Sharif. Dvojica sa rozviedla v roku 1974 a Sharif sa už druhýkrát neoženil.

Medzinárodne známym sa stal vďaka francúzsko-tuniskej orientálnej rozprávke Goha. Jeho prvým filmom v anglickom jazyku bol úspešný veľkofilm Lawrence z Arábie. Za úlohu šejka Aliho ibn el Khariša získal Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Medzi jeho ďalšie známy filmy patria Džingischán či Doktor Živago.

Zomrel legendárny egyptský herec Omar Sharif, pozrite si video:

SITA

SITA

Najčítanejšie